Annonse
Det bør ikke være tvil om at et flytende atomkraftverk utgjør en stor risiko for våre kystområder, skriver Ap-politikerne om russiske «Akademik Lomonosov» som skal slepes langs norskekysten. Utenriksminister Brende må få en klarhet i planene for slepet, krever de. Foto: Topwar.ru / Høyre

Kan kysten stole på deg, Brende?

Det bør ikke være tvil om at et flytende atomkraftverk utgjør en stor risiko for våre kystområder.

Når et russisk atomkraftverk skal slepes langs norskekysten er vi helt avhengig av at folket som bor ved kysten kan føle seg trygge. Om ikke utenriksminister Børge Brende kan gi kystkommunene våre garantier om tett oppfølging og tilstrekkelig kriseberedskap, må Norge gjøre det vi kan for å stoppe dette slepet.

Til neste år skal «Akademik Lomonosov» slepes fra St. Petersburg og opp til Murmansk. Ferden går langs hele norskekysten, og det er ikke småtterier vi skal få utfor døra vår. «Akademik» er 144 meter i lengden og 10 meter i høyden, og er en prototyp på en ny type flytende atomkraftverk. Om bord har den to uraniumdrevne reaktorer – disse skal kunne forsyne 200 000 mennesker med strøm.

Alarmen bør gå for de aller fleste bare man leser «flytende atomkraftverk». Alle kjenner ubehaget stige bare ved tanken på hva som kan skje skulle en ulykke inntreffe – og i Nord, der vi er avhengig av havet vårt mer enn noen andre, er vi allerede så altfor godt kjent med denne tematikken.

Vi i Nord husker fortsatt krysseren «Murmansk» som ble liggende i fjæra på Sørøya, i 16 år. Det førte til en kostnad på over 300 millioner, og det ble bl.a oppdaget radioaktivt stoff i ryddearbeidet. Enn så lenge har vi ikke fått noen avklaring på om russerne vil få montert brensel i reaktorene til «Akademik». Dette kan være i forbindelse med test av anlegget, og gjør man dette vil det være radioaktivitet i det brukte brenselet.

Det bør ikke være tvil om at et flytende atomkraftverk utgjør en stor risiko for våre kystområder. En brann om bord på lekteren underveis på ferden er et skrekkscenario vi helst vil slippe å tenke på, men som uansett er noe vi i Nord må være forberedt. I tillegg er vi som bor i Nord helt avhengig av en god dialog med våre naboland, og det gode samarbeidet vårt på kryss av landegrensene kan bare opprettholdes av forutsigbarhet. 

Utenriksminister Brende må få en klarhet i planene for slepet – kysten vår er ikke tjent med videre usikkerhet!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse