Annonse
Illustrasjon: Colourbox

Kan menn delta i #metoo?

Kanskje har du sett alle innleggene i sosiale medier med #metoo? Mange har brukt emneknaggen for å vise at de har vært utsatt for seksuell trakassering og/ eller seksuelle overgrep. Er det greit at menn også forteller om sine overgrep på denne måten?

Forskning viser bl.a. at menn som har vært utsatt for overgrep forteller om det mye senere enn kvinner.

Etter at en kjent amerikansk filmregissør ble beskyldt for å ha begått seksuelle overgrep mot over 40 kvinner var det noen som stilte spørsmål ved om seksuelle overgrep virkelig kunne være så utbredt uten at det hadde blitt avslørt tidligere. Alyssa Milano skrev da i en twittermelding: “If you have been harassed or assaulted write ‘me too’ as a reply to this tweet.” Like etter kom det forslag om at alle kvinner som hadde opplevd trakassering eller overgrep kunne skrive ‘me too’ som en status på sosiale medier for å vise hvor stort omfanget er.

Etter at Alyssa Milano la ut oppfordringen om å skrive me too som statusoppdatering har sosiale medier vært oversvømt av emneknaggen #metoo. Mange mennesker av alle kjønn har deltatt i #metoo kampanjen, men enkelte mener at kampanjen kun er for kvinner. Noen menn som har delt sine opplevelser har til og med blitt beskyldt for å bruke hersketeknikker eller å lyve, blitt gjort narr av eller fått høre at kampanjen ikke tilhører dem.

Jeg mener at alle utsatte bør møtes med respekt. Dersom man mener at kampanjen ikke er for menn kan man argumentere for det uten å henge ut eller gjøre narr av noen som skriver at de har vært utsatte. Kanskje er det første gang de forteller om sine opplevelser og det krever mye mot for å være åpen om det. La alle de som bruker emneknaggen og deler sine historier gjøre det. Ikke misbruk denne kampanjen til å lage kunstige motsetninger og å gjøre det vanskelig for utsatte å stå fram.

Særlig menn kan bli møtt med latter eller vantro når de avslører at de har opplevd seksuell trakassering eller overgrep. Det er selvsagt håpløst å rangere slikt, men menn opplever nok mer stigmatisering når de forteller på grunn av kjønnsroller, mm. Forskning viser bl.a. at menn som har vært utsatt for overgrep forteller om det mye senere enn kvinner. Vi vet at det er flest kvinner som blir utsatte og at det er flest menn som begår overgrep, men det betyr ikke at alle de gutter og menn som blir utsatte for overgrep skal ties ihjel. Selvsagt kan det være viktig å synliggjøre menns og kvinners kjønnsspesifikke utfordringer hver for seg (da de er noe ulike), men det kan man lage egne kampanjer for på andre tidspunkt.

Jeg syns at #metoo er en god kampanje som bidrar til å synliggjøre hvor utbredt seksuell trakassering og seksuelle overgrep er. Jeg mener at alle kjønn er og burde være inkludert. Kampanjen handler nettopp om å synliggjøre hvor utbredt trakassering og overgrep er, og da må alle bli hørt. 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse