Annonse
Look to Luleå. Nå har vi sterkere vekst enn alle regioner i Norge, skriver innsenderen.

Kan svensker vise vei ut av oljetørken?

Vi tror samarbeid med Norge om infrastruktur, energi, mineraler, digitalisering og turisme vil gjøre oss begge sterkere, større, bedre – og mer attraktive.

Look to Luleå

Norge og Sverige har ikke samarbeidet godt nok om næringsutvikling. Mens Norge har surfet på oljebølgen og kun hatt behov for vår arbeidskraft, har vi i Sverige vendt oss til å arbeide godt i motbakke. Oljebremsen har endret situasjonen. Nå opplever vi stor pågang av norsk næringsliv som vil lære av industrieventyret i Norrbotten.

Hvordan kan et område i Nord-Sverige ha selvtillit nok til å heise flagget, og påstå at Norge faktisk har noe å lære av oss? Svaret er enkelt. Vi har ikke ligget i den oljesmurte hengekøyen og latt verden stikke fra oss. Vi har ikke olje, vi ligger usentralt til, og vi så tidlig behovet for å utvikle og bredde oss fra mineralindustrien som har vært vårt svar på oljen.

Nå har vi sterkere vekst enn alle regioner i Norge. Etter at vi for mange år siden startet det svært langsiktige arbeidet for å utvide og styrke næringsgrunnlaget i regionen har vi oppnådd mye. Etter målrettet og hardt arbeid valgte Facebook Luleå som lokasjon for sine enorme datasentre. Internasjonale investorer valfarter nå til området for å se, lære og investere.

Det pågår en oppblomstring av teknologibedrifter i miljøet rundt universitetet og datasenteret. Stadig flere vil studere ved universitetet. Turismen i Norrbotten blomstrer. Bilindustrien og en rekke andre sektorer kommer til oss når de vil teste sine produkter i kaldt klima. En stor vindmøllepark er under planlegging og store boligbyggeprosjekter pågår. Det er planlagt en storstilt oppgradering av havnen i Luleå. Disse planene skyldes i hovedsak Mineralselskapet LKABs behov fremover. Til sammen ligger det konkrete planer om å investere 200 milliarder svenske kroner i regionen de nærmeste årene. Det sier det meste.

Norrbotten er et samfunn utviklet rundt gruvedrift og utvinning av mineraler. Men vi har løpende tatt til oss endringer og bygget opp andre næringer. Vi er store på industri, har økende turisme, satser stort på teknologibedrifter, vindkraft og energi. Og vi er store på lagring av data, et område som er i sterk vekst. Vi vil bli større, og det tror vi Norge og spesielt Nord-Norge bør bidra til at vi blir. Til det beste for begge land og hele regionen som helhet.

I Norrbotten går det meste bra. Vi har den høyeste veksten i Sverige, sett bort fra Stockholm. Vi ble kåret til årets vekstkommune i 2015, og er rangert som en av de beste kommunene å bo i. Vår produktivitetsvekst er høy, og kan ikke sammenlignes med Norge som har hatt en fallende produktivitetsvekst siden 2006. Hadde Norge hatt samme produktivitetsvekst som Luleå, ville det betydd svært mange milliarder norske kroner i merverdi. De siste fem årene har vi fått 36 prosent flere bedrifter, og bare i dataindustrien er det etablert 1000 nye arbeidsplasser.

Vi har et velbalansert boligmarked, hvor vi satser massivt på å bygge nok boliger til et område med sterk befolkningsvekst. Vi satser på kunnskap og innovasjon. Vårt universitet, som er Sveriges sterkest voksende universitetet, er nå i ferd med å etablere en science park i samarbeid med næringsliv og politikk. Luleå har også etablert et kontor i Austin, nettopp for å bygge internasjonale relasjoner og bidra til å realisere nye spennende etableringer i Luleå.

Poenget er ikke å peke nese til Norge, men å vokse ytterligere. I en stadig mer globalisert verden trenger vi mer robuste miljøer i Skandinavia. Et bredere og bedre samarbeid mellom norske og svenske initiativ vil gagne begge land på en god måte. Særlig viktig vil dette være for nordområdene. Vi har med glede registrert at Norge og norske politikere ønsker å satse på nordområdene. En slik strategi bør også innebærer et tettere samarbeid med Norrbotten – ganske enkelt fordi større regioner har større tiltrekningskraft på internasjonale aktører.

Det er bakgrunnen for å være opptatt av å lære Norge og nordmenn om vår suksess. Vi tror vi kan bli enda bedre. Sammen. Vi må slutte å sitte på hver vår tue. Vi tror samarbeid med Norge om infrastruktur, energi, mineraler, digitalisering og turisme vil gjøre oss begge sterkere, større, bedre – og mer attraktive. Vi lever ikke i hvert vårt land, men i en global verden.

For å lykkes må vi spille på hverandres styrker, og utvikle attraktive løsninger. Vi må sørge for at vår infrastruktur og kompetanse blir grenseløs. Vi må legge til rette for felles arbeidsmarkedsregioner og utdanningsløp, vi må lage reisepakker som gjør oss mer synlige som mangfoldig destinasjonsområde – på begge sider av grensen.

Det handler om felles verdiskapning, flere arbeidsplasser, kompetansemiljøer, teknologiutvikling og næringsutvikling i nord. På begge sider av grensen. Både i en situasjon med store investeringer i oljesektoren. Men også i en situasjon uten.  Det tjener vi begge på. 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse