Annonse
Svolvær er en populær by i stadig utvikling. Noe som også byr på utfordringer. (Foto: Rune Langnes)

Kan Svolvær bli en sjarmløs by?

Svolvær er en by i rask vekst. Nye bygg ser stadig dagens lys. Men er det nødvendigvis utelukkende positivt?

Hvis private næringsaktører skal få ta over Svolvær, er jeg redd for at noe av byens sjarm, blir erstattet med dusinvis (smakløse) næringsbygg, overprisede parkeringsplasser og betong. Og at økonomiske hensyn går foran alt annet.

Svolvær er utvilsomt velsignet av flott natur. Tidligere i år var byen finalist i Statens konkurranse for attraktiv by 2018. Og turismen blomstrer. Noe som igjen betyr kroner og øre til næringslivet. Derfor er det også attraktivt for mange å satse i byen, og det forklarer noe av byggeaktiviteten. Eller de mange planene frem i tid.

Men stopp: Hva med den estetiske utformingen og helheten i bybildet? Kan det som en gang var et lite fiskevær, preget av rorbuer og lav trebebyggelse, bli et “ville vesten” blottet for særpreg og atmosfære? En lignende debatt har det vært i større byer i nord. Bodø og Tromsø, for eksempel. Nye tider betyr nye typer bygg. Det er som hver tidsepoke har sin byggestil.

Og jo da, det er mye spenstig arkitektur. Jeg synes deler av Lofoten Suite Hotel i sentrum av Svolvær er et eksempel på nyskapende arkitektur som kanskje virker vitaliserende i bybildet. I Oslo er det mye omdiskuterte operabygget nærmest blitt et landemerke. Noe både turister og byens innbyggere valfarter til. Men hovedstaden har vært skjemmet av dårlig planlegging over flere tiår. Galleri Oslo, hvor bussterminalen ligger i underetasjen, er et skrekkens eksempel som har skapt debatt. Mange spør seg hva tenkte egentlig politikerne som vedtok dette prosjektet i sin tid? Og ellers kan rasering av grøntområder nevnes. Derfor har dette blitt et fokus for dagens politikere i byrådet.

Det jeg frykter er at kommersielle interesser skal få dominere bybildet i Svolvær. Og at vi dermed kan havne i en situasjon om noen år, hvor byen fremstår sjarmløs med direkte skjemmende bygg som ikke passer inn. Hverken i forhold til annen bebyggelse, resten av byen eller naturen rundt. Og hva med menneskene som bor her? Eller besøker byen for den saks skyld. Leste nylig at en park i Svolvær er vurdert omgjort til parkeringsplass. For hva med grøntområder, brygger og de mange oasene i byen som skaper hygge? (Kan det å vandre bryggelangs bli noe man må betale for en gang i fremtiden?)

Hvis private næringsaktører skal få ta over Svolvær, er jeg redd for at noe av byens sjarm, blir erstattet med dusinvis (smakløse) næringsbygg, overprisede parkeringsplasser og betong. Og at økonomiske hensyn går foran alt annet. Kanskje tar jeg feil. Men det er all grunn til å være på vakt til denne utviklingen. Selv om byggeaktivitet og vekst selvfølgelig også er et gode.

Men for enhver pris?

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse