Annonse
Tromsø-ordfører Kristin Røymo vil samle kommunens innbyggere til et krafttak mot plast - et av verdens mest geniale, men også mest problematiske produkter og materialer.

Kan Tromsø bli en plastfri by?

Tromsø kommune skal finne ut hvor plastfri vi kan bli.

Tromsø er en liten by oppi alt dette, men vi er en arktisk hovedstad med kompetanse, bevissthet og krefter. Og byen har mange som ønsker å ta et krafttak mot plast

Plast er et av verdens mest geniale produkter. Nå er den også blitt en global, alvorlig trussel.

Anslagsvis fem lastebillass med plast havner i verdenshavene hvert minutt - året rundt. I 2050 kan det være mer plast enn fisk havet om vi ikke gjør noe, frykter World Economic Forum. Bilder av hvalen med 30 plastposer i magen har opprørt en hel verden. Bildet av havhesten som bar en Q-tips er nominert til årets bilde av Naturhistorisk museum i London.

Stikkprøver av norsk springvann avslører mikroplast i 9 av 11 prøver, ifølge Norsk institutt for vannforskning (NIVA). Samme institutt fortalte nylig at fire av fem blåskjell langs Norskekysten inneholder plast. Vi blir stadig mer oppmerksomme på hvilken global ryddejobb som må gjøres og at plasten finner veien helt opp i næringskjeden til oss mennesker. Vi er i ferd med å spise vårt eget søppel og vi vet ikke konsekvensene av det.

Heller ikke vi i nord er beskyttet. I vår plukket Hurtigruta 2,3 tonn søppel utenfor Tromsø i løpet av to timer, mye var plastavfall. Havforskningsinstituttet har over flere år registrert plast i overflatevann, i vannmassene og på havbunnen under tokt i Barentshavet. 20 prosent av snø- og kongekrabber hadde plastpartikler i magen. På havbunnen mellom Svalbard og Grønland på over 2000 meters dyp ser forskere fra Alfred Wegner Instituttet (AWI) i Tyskland at plastavfallet øker. Tre prosent av torskmagene langs Norskekysten inneholder plast, ifølge NIVA. Utenfor Bergen gjelder dette 27 prosent av torsken. Plast dumpes ett sted og føres med havstrømmen til et annet. Selv på Svalbard er det godt dokumentert at plast finnes i magen på havhest, viser en studie fra Norsk Polarinstitutt. På grunn av havsirkulasjonen i Barentshavet kan dette området bli en blindgate for plast som kommer nordover med Golfstrømmen.

Tromsø er en liten by oppi alt dette, men vi er en arktisk hovedstad med kompetanse, bevissthet og krefter. Og byen har mange som ønsker å ta et krafttak mot plast. Nå går vi i gang med å samle folk til en svær dugnad.

Og vi er heldigvis ikke alene. FNs Miljøprogram fattet forrige uke et historisk vedtak: En global målsetting om å stanse utslipp av plast til verdenshavene. Da må alle bidra. Det er allerede ti år siden den britiske småbyen Modbury skrotet plastposen. Frankrike forbyr plastbestikk og i høst åpnet Londons første plastfrie butikk. Fra før finnes det et plastfritt hotell i Kambotsja, og etter sigende også et i New York. Bare for å nevne noe.

I Tromsø har vi i mange år vært gode på kildesortering, men hvor mye bedre kan vi bli? Klarer vi å kvitte oss med unødig plast? Vi ønsker å samle egne og andres erfaring og krefter for å se hvor plastfrie Tromsø kan bli. Havet er jordas lunger og matfat. Nå tar vi det grepet som vi vet vi alle må ta. Vi må gjøre jobben sjøl.

Vi vet at veien mot et plastfritt samfunn er lang. At den vil koste frustrasjon og at den foreløpig sannsynligvis har flere spørsmål enn svar. Hvilken plast trenger vi? Hvordan skal vi håndtere plasten vi bruker? Hvordan skal vi få leverandørene i matvareindustrien til å velge bioplast, eller redusere mengden og lagene av plast som brukes? Vi ønsker å gå foran. Lage strukturer og ordninger, skape holdninger som endrer.  Tiden, innovasjonen og verdens bevissthet jobber med oss. Og vi har ikke alternativer.

Vil din organisasjon bli med? Skriv til meg på plastic-freecityinitiative@tromso.kommune.no og merk eposten «Plastfri Tromsø».

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse