Kan det være at Hilmarsen er blitt en slags kommunal solkonge?

Hilmarsens analyse bør bli pensum i politisk kvasivitenskap, skriver Eduardo da Silva.

Det skjer ingenting av betydning i komiteene. Ingenting å skrive om. Niks. Nada. Alt er bestemt på forhånd

Det var med stor interesse jeg leste byrådsleder Hilmarsens bidrag til vår allmenne politiske dannelse. Hans analyse av Oddvar Nygårds forfatterskap bør bli pensum i politisk kvasivitenskap. Han tar til sterkt til motmæle mot det han kaller Nygårds kamp mot «Tromsøpolitikken».

Nå må jeg tilstå at jeg ikke helt vet hva denne «Tromsøpolitikken» er for noe. Vi beveger oss her i en slags metafysisk sfære, som jeg har store problemer med å forholde meg til, for å si det sånn. Eller er det slik at byrådet er ensbetydende med det politiske Tromsø?

Kan det være at  Hilmarsen er blitt en slags kommunal solkonge, som ikke tåler majestetsfornærmelser av noen slag, og selv definerer «Tromsø-politikkens» vesen? Alternativet er selvsagt at det er en skrivefeil, og da er alt greit.

Det som synes opplagt, er at den gode byrådsleder sterkt misliker den journalistiske pariakaste som lever av å skrive kommentarer. De jobber ikke med fakta, men gir seg i vei med mer eller mindre emosjonelle betraktninger om ting de ikke har peiling på.

De er journalistikkens berme. De befinner seg i den politiske rennestein, hvor jeg selv ble plassert for en tid tilbake. Dessuten har Nygård lært retorikk på 70-tallet, noe som Hilmarsen åpenbart misliker av en eller annen grunn.   

Hilmarsen tar oss med på en lang ekskursjon om «patos» og andre greske merkverdigheter, for så å konkludere med at denne overdrevne bruk av patos forårsaker noe som må karakteriseres som en nevrologisk sensasjon. Nygård «kortsluttes av sin egen tankerekke», må vite. Det skyldes den nygårdske trang til «å kaste forskerne på båten», for så å lure de dumme leserne, slik at de også kortslutter.  

Nygård skriver at byrådet er en gjeng enøyde skapninger, som ikke leverer det de har lovet. Hilmarsen mener han har fullt syn, og viser bare forakt for en som «hamrer ned på trykksverte fra kontorstolen sin». Litt av en prestasjon det også. Her bringer skribent Hilmarsen nye kvaliteter til den politiske debatt.  

Men nok om det. Byrådslederen skriver i full alvor at journalister og andre bør komme og se hvor mye åpenhet det er i kommunestyretskomiteene og i de andre kommunale organer. Et godt råd: spar tid og krefter. Det skjer ingenting av betydning i komiteene. Ingenting å skrive om. Niks. Nada. Alt er bestemt på forhånd. For en tid tilbake fikk jeg til og med høre at jeg måtte slutte å stille politiske spørsmål! Selv folk i Frp og Høyre har offentlig klaget på at det er ingenting å gjøre for dem i komiteene.

Hva angår et lukket system, kan jeg selv gi Hilmarsen noe å tenke på. For en tid siden ba jeg om å få utlevert et dokument fra en av de byråder som praktiserer teoretisk meroffentlighet. Jeg ba om et dokument som enhver borger har krav på å få innsyn i. Først fikk jeg en del av dokumentet, så fikk jeg vite at resten ville komme etter hvert. Etter at alle frister var utgått, uten at dokumentet kom, måtte jeg be ordføreren om hjelp for å få det utlevert.

Jeg fikk det på ordførerens kontor, og måtte tåle en del ubehag i forbindelse med det. Hilmarsen vet godt hva som har skjedd. Han vet godt at jeg, en folkevalgt som har rett og plikt til å føre litt tilsyn med dem som sitter med makt og forvalter offentlige midler, ble utsatt for et forsøk på manipulering i et lukket og nesten korrupt system.

For en tid tilbake fikk jeg en henvendelse fra noen borgere som var blitt sendt frem og tilbake i den politiske labyrint som rådhuset er. De ble sendt fra byråd til rådgiver, tilbake til byråd som svarer at kanskje kunne de få et svar neste uke. Trenger Hilmarsen dokumentasjon om et lukket system? Ta bare kontakt med meg, så skal ha få dokumentasjon så det holder.  

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse