Annonse
I HARDT VÆR: Justisminister Anders Anundsen utøver ingen selvjustis og blir sittende. Men ikke lenge, tror kommentator Lasse Jangås. Foto: Vidar Ruud, Scanpix

Kan vi ikke få en vi tror på?

I dag er Miljøpartiet De Grønne større enn Frp i Oslo.

Etter å ha forspist seg på kameler, sliter Krf og Venstre nå med mageonde langt inn i velgermassen. Samtidig fortsetter skjelettene å ramle ut av skapene hjemme hos regjeringen. Og hva bringer morgendagen av nye saker om asylbarna? Eller justisministeren?

- Han er en veldig god justisminister, sa statsminister Erna Solberg for noen dager siden.

Men der bommet hun, for det er fortsatt noen dager til 1. april. Det var dessuten ikke bare datoen hun tok feil av, men hva skulle hun ellers ha sagt? Sannheten?

At nøyaktig så god er Anders Anundsen at han med et nødskrik nettopp har overlevd et mistillitsforslag i Stortinget?

Så flink er justisministeren at han nylig ble refset av en norsk domstol for Krekar-instruksen til politiet. Og tapte prestisjesaken om å flytte ham til Kyrksæterøra. Lovens lengste arm ble akkurat litt for lang.

Så sterk er justisministeren at forslaget hans om tiggeforbud måtte trekkes før det i det hele tatt kom til behandling.

Så dyktig har han vært at han har sett seg nødt til å reservere seg fra offentligheten i lange perioder.

Så god er Anders Anundsen at han demonstrativt brenner aviser han ikke liker i peisen mens han har boikottet journalister og nektet å uttale seg til dem. Så flink er han at han til og med har oppfordret andre politikere til å gjøre det samme.

Eller illustrerer kanskje de ferske påstandene i Dagsavisen best hans sterke kompetanse og integritet: At han skal ha forsøkt å «kjøpe seg ut» av mistilliten ved å betale Krf og Venstre med noen revurderinger av allerede utsendte asylbarn.

Ja, så briljant er justisministeren at Erna Solberg har sett seg nødt til å starte en slags asylbarn-reklamekampanje for å berge ansikt. Statsministeren har altså i følge VG bedt UDI skaffe henne noen asylbarn som faktisk har fått opphold - for å skaffe seg selv litt sårt tiltrengt egenreklame.

Nå er det jo slett ikke nytt at politikere tyr til mediestunts av omdømmehensyn, men at dette kommer akkurat nå, sier mye om hvor belastende Anders Anundsen har vært for regjeringen.

Det er jo så trasig når mediene henger seg opp i noen lusne enkeltskjebner, som alenemora og de to småbarna hennes i Alta som for ei uke siden ble hentet og sendt ut midt på natta av seks politifolk, til tross for at den eldste av guttene hadde bodd i Norge i fire av sine fem leveår.

Men nå er det ikke bare Anundsen det handler om. Det handler om regjeringens framtid.

Foreløpig er den reddet av Knut Arild Hareide, som samtidig berget en ledig plass ved voksenbordet. Da får det være at Frp-erne hånflirer av «ultimatumet» han har stilt, at de slår seg på låret av at han i det hele tatt tror de vil gå med på å vurdere allerede utsendte asylbarns saker etter nye regler.

Men sikkert er det at hvis det er hold i påstanden om at justisministeren i hemmelighet har forsøkt å avtale seg ut av mistillitskrisa, må han møte på nytt i kontrollkomiteen. Og da er sjansen for at han overlever minimal.

Det gjør han ikke uansett, på sikt. Erna Solberg skulle nok gjerne vært ham foruten allerede, men hun kan ikke ofre ham nå, for da tapes for mange ansikter. Foreløpig er han altså «en veldig god justisminister».

Dessuten vil Frp da kreve en av sine egne i den posisjonen, en som gjør det bedre, en som kan lytte til embedsverket og kolleger i regjeringen, som har is i magen og ikke taler eller handler overilt - og hvem skulle det være? Per Sandberg?

Antakelig letes det for fullt allerede, og så fort den verste støyen har lagt seg - hvis den gjør det - blir Anundsen skiftet ut. Det vil glede mange. For selv om Krf og Venstre har kastet integriteten sin ut vinduet for å berge følelsen av makt, er det annerledes stilt i folket. I dag er Miljøpartiet De Grønne større enn Frp i Oslo.

Det er alvorlig å mangle tillit hos folk flest, ikke minst for en Frp-statsråd, og ikke minst for en justisminister. Folk vil ha en de kan tro på. Likevel later ikke justisministeren til å ville utøve selvjustis. Men jeg vedder på at Erna Solberg kommer til å gjøre jobben for ham snart, før han velter regjeringen på egen hånd.

Noen som vedder imot?

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse