Annonse
NOE Å TYGGE PÅ: På SFO-kjøkkenet ved Solneset skole i Tromsø lager kokken Erik Lindstrøm måltider til under fire kroner per elev. Han bruker mat som butikkene ellers ville kastet, og opplever at supermarkeder flere titalls mil unna frakter mat til skolen. Foto: Torgrim Rath Olsen

Jeg kaster en femtedel av maten jeg kjøper. Du også.

Nesten to milliarder tonn mat havner aldri på en tallerken. Den havner i søpla.

Til sammen kaster vi 350.000 tonn helt brukbar mat i Norge hvert år.

Og mens en del mennesker legger seg sultne, selv i verdens rikeste land, kaster norske dagligvarebutikker 68.000 tonn brukbar mat hvert år. Altså 186.000 kilo hver dag.

Men nå skjer det noe. Riktignok utenlands foreløpig, men det kommer hit også.

I Frankrike har myndighetene nettopp pålagt supermarkedene å donere bort usolgt mat til hjelpeorganisasjoner eller til dyrefor. Og det gjøres med stort alvor, med loven i hånd:

Innen juli neste år må alle butikker med et areal på over 400 kvadratmeter skrive avtaler med veldedighetsorganisasjoner. Alternativet er en bot på 630.000 kroner - eller to års fengsel.

Franske medier har de siste årene satt fokus på de mange som henter mat i butikkenes søppelkasser om natta; fattige familier, studenter, hjemløse og/eller arbeidsledige mennesker som rett og slett ikke har nok mat. Svaret fra mange av butikkene har vært å spyle blekemiddel i søppelkassene, for å gjøre den spiselige maten uspiselig.

Galskapen fikk en lokal kommunestyrerepresentant i en av Paris´ nordvestre forsteder til å våkne. Arash Derambarsh ville ikke lenger se på at folk gikk rundt sultne mens butikkene kastet og bevisst ødela helt brukbar mat. Så han begynte med å samle den uønskede maten fra sitt lokale supermarked og delte ut til dem som trengte den.

«Hver dag hjalp vi rundt 100 mennesker. Halvparten var alenemødre med flere barn, pensjonister eller offentlig ansatte med lave lønninger. Den andre halvparten var de som bodde på gata», sier han til The Guardian.

Det tok ham fire måneder å samle 200.000 underskrifter og solid kjendisstøtte for å få franske myndigheter til å ta grep, og nå nettopp vant han altså sin foreløpig største seier.

Men han sikter høyere enn det. Derambarsh utfordrer nå resten av Europa - og verden. Han vet at problemet i høyeste grad er globalt og dermed fullstendig absurd, og ber andre lands myndigheter om å følge opp.

Nå har han også fått drahjelp fra U2-vokalist Bono og hans organisasjon ONE, som vil sørge for at saken blir tema når FN i september skal diskutere tusenårsmålene for å utrydde fattigdom, under G20-møtet i Tyrkia i november og under den store miljøkonferansen i Paris i desember.

Det siste er definitivt et poeng. 10 prosent av klimautslippet i den rike delen av verden kommer fra produksjon av mat som aldri spises. Kastingen av mat her i Norge tilsvarer et unødvendig utslipp fra 160.000 biler i året, i følge Aftenposten.

Kastingen av god mat i vesten fører dermed den øvrige delen av verden inn i enda større fattigdom og sult. Kenneth Rogoff er tidligere sjeføkonom i Det internasjonale pengefondet (IMF) og nå professor i økonomi og offentlig politikk ved Harvard University. Nylig publiserte Dagens Næringsliv et innlegg hvor han skriver om den globale oppvarmingen og endringene den vil skape:

«Når områdene rundt ekvator blir for varme og tørre til å drive jordbruk, kommer stigende temperaturer i nord til å gjøre jordbruket her mer produktivt. Endrede værmønstre kan derfor komme til å fremprovosere en flyktningstrøm til rikere land i et omfang vi ikke har sett maken til.»

Allerede i dag sulter mer enn 800 millioner mennesker i verden, og samtidig vet vi at nesten to milliarder tonn mat årlig aldri havner på en tallerken. Den havner i søpla.

I Norge kaster vi mat for 18 milliarder kroner i år, fordi vi har 3,5 ganger så mye mat som vi trenger. Og globalt er prisen på kastet mat rundt 400 milliarder dollar.

Sofie-prisvinneren Tristram Stuart gir oss enda mer å tygge på i sin rapport Waste: Uncovering the Global Food Scandal:

Mindre enn en tredjedel av maten vi kaster i Europa og USA holder til å mette alle verdens sultende.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse