Annonse
MS «Roald Amundsen» har seilt med potensiell dødelig last om bord. (Foto: Herman Henriksen)

Katastrofe for Hurtigruten

MS «Roald Amundsen» har seilt med potensiell dødelig last om bord.
  • Denne kommentaren ble først publisert 31.07 på nordnorskdebatt.no, og er senere redigert med nye opplysninger.

36 ansatte fra hurtigruteskipet MS «Roald Amundsen» har testet positivt for covid-19. I tillegg er en passasjer, bosatt i Vestland fylke, bekreftet smittet. I skrivende stund venter mange passasjerer som har testet seg, på svar. Noen av dem kan trekke et lettelsens sukk. Svarene deres er negative. Men fremdeles vet man ikke hvor mange av de som har vært med på seilasen og uvitende kan gå rundt og bære med seg koronaviruset. Det eneste som er sikkert er at skipet har vært en smittebombe, og at det vil være et mirakel om samtlige passasjerer fra den siste turen går fri.

Dette er uansett en katastrofe for Hurtigruten. Det kan ende med alvorlig sykdom og i verste fall dødsfall for de mange som er smittet. Hvordan kunne dette skje?

Det er lett å være etterpåklok, men i dette tilfellet var alle signalene der. To syke besetnings-medlemmer som ble satt i karantene underveis på turen, passasjerer og besetning fra flere land, og en verdensomspennende pandemi som tar liv overalt når den inntreffer. Som om ikke det var nok, rederiet hadde fått beskjed om at en av passasjerene som var med på det forrige cruiset som fant sted uka før, hadde testet positivt på korona da han kom hjem.

Smitte på skipet? Nei, konkluderte Hurtigruten.

Rød-lysene burde stått og blinket om bord i MS «Roald Amundsen». I stedet fikk 177 passasjerer lov til å gå i land i Tromsø, og spre seg rundt omkring i byen.

Det uværet rederiet har havnet i nå, og som kan bli enda verre, er selvforskyldt. Det hadde kostet lite å holde passasjerene tilbake den stunden det tar å få svar på en hurtig covid-19 test. Det hadde ikke gjort smittesituasjonen om bord bedre, men vært en ansvarlig måte å ta grep om situasjonen på.

Spørsmålene til rederiet er mange. Hvorfor ble ikke de syke om bord testet for covid-19? Forklaringene til nå har vært at man ikke mistenkte at de kunne være smittet av viruset. Symptomene var visstnok ikke typiske. Det er en underlig, medisinsk vurdering.

For det aller første Universitetssykehuset Nord-Norge gjør når de syke fra MS «Roald Amundsen» ankommer, er nettopp å teste for covid-19. Med fullt treff på diagnosen. Kombinasjonen cruiseskip, passasjerer og besetning fra flere nasjoner, herunder land som WHO mener har mistet all kontroll på koronasmitten, og et virus som man vet kan gi svært ulike symptomer, burde vel være nok. Erfaringene fra i vinter, da cruiseskip med syke mennesker ble et alvorlig problem, viser at akkurat denne type reiser innebærer stor risiko, dersom det kommer smitte om bord.

Hvem konfererte man med om situasjonen? FHI? UNN? Ga noen i så fall uttrykk for at det var forsvarlig å slippe ned landgangen?

Det vi vet, er at den instansen som har ansvaret for beredskap og handling i denne situasjonen, Tromsø kommune, ikke ble orientert eller forespurt. Kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen sa på en pressekonferanse fredag at da hun ble informert, var passasjerene ute av skipet, spredt i alle himmelretninger. Den som har ansvaret for å iverksette tiltak, Tromsø kommune, ble ikke kontaktet før etterpå.

MS «Roald Amundsen» hadde vært på sitt andre cruise rundt Svalbard denne sesongen. Rederiet satt allerede på informasjon om at en passasjer på forrige tur hadde testet positivt på korona da han kom hjem. Kommuneoverlegen i hjemkommunen Hadsel sa til VG fredag at minst fire personer i Hurtigruten ble informert om smitten. Passasjeren fikk symptomer to dager etter at reisen var over. Kommuneoverlegen sa det kun var en teoretisk mulighet for at vedkommende kan ha blitt smittet før eller etter turen. Ergo var det sannsynlig at det hadde skjedd om bord.

Men Hurtigruten konkluderte med at smitten neppe hadde funnet sted på skipet, ettersom ingen andre var meldt syke eller smittede. Derfor fikk heller ingen av de 209 som var med på den samme rundturen beskjed om at en av deres medpassasjerer hadde testet positivt på det farlige viruset. Det gikk som det måtte gå. Søndag formiddag kom det melding om et nytt tilfelle av covid-19 fra den samme turen. En passasjer bosatt i Drammen har testet positivt. Eventuell videre smitte kunne vært hindret med en enkel SMS til alle som reiste på den første turen.

Nå har altså 36 av besetningen og tre av passasjerene testet positivt. Hvor mange smittede det totalt vil være, er umulig å si. Forhåpentlig er det ingen flere. I så fall har Hurtigruten flaks. For MS «Roald Amundsen» har seilt med en potensiell dødelig last om bord.

Nyheten om skipet har også nådd internasjonale medier. For Hurtigruten er det et omdømmefall ingen vet resultatet av. Det siste et rederi som er avhengig av utenlandske gjester trenger, er en skandale som dette.

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse