Annonse
Den norske trioen Keiino som representerer Norge i Tel Aviv med låta «Spirit in the Sky»: Alexandra Rotan (22), Fred Buljo (31) og Tom Hugo (39), Foto: Eurovision 2019 / Andres Putting

Keiino skal holde en konsert. De trenger ikke ta stilling i en politisk konflikt.

– Vi skal være krenket, og er det ikke noe å være krenket for, så kobler vi det til en helt annen sak, slik at vi kan få være krenket likevel.

Det nærmer seg Eurovision-finalen, og tradisjonen tro er moralens voktere på banen med formål om å koble musikkonkurransen mot politikk.

Et bilde av vårt lokale Eurovision-håp, Fred Buljo, med israelske flagg har satt sinnene i kok hos flere, og til NRK uttaler blant andre artist Marthe Valle at hun «reagerer sterkt på at Keiino er i Israel og deltar på israelske sammenkomster og fester.»

Det er mulig at det har gått Valle hus forbi, men det er faktisk slik at årets finale arrangeres i Tel Aviv. Det er dermed vanskelig for Keiino å delta i årets finale uten å være i Israel. Det er en forutsetning for deltakelse at man stiller opp der konkurransen avholdes.

Valle mener at Eurovision-artistene fra Norge tilsynelatende ikke skal kunne la være å ta stilling i konflikten mellom Israel og Palestina.

«De har konsekvent avstått fra å gi andre svar enn at de «støtter begge parter», noe som er feigt og unnvikende i møte med brutal militær okkupasjon. Det krever ikke så mye research for å sette seg litt inn i situasjonen, og det mener jeg definitivt at man også skal kunne kreve av kulturarbeidere. Ikke fordi man skal ha betalt for å gjøre det, men fordi det er et spørsmål om moral og rett og galt», mener Valle.

Det er med respekt å melde helt borti natta at folk skal tvinges til å ta stilling i enhver sak. Keiino skal holde en konsert. De trenger overhodet ikke å ta stilling i en konflikt som ikke har noe med konkurransen å gjøre.

Konflikten mellom Israel og Palestina er både betent og vanskelig og det er liten tvil om at det er forhold i den saken som er både kritikkverdig og uheldige. Det har imidlertid ingen verdens ting med Eurovision å gjøre. Dette er en sangkonkurranse som arrangeres årlig, og som ikke er knyttet opp mot politiske forhold mellom stater.

Det er for øvrig ikke første gang at man søker å knytte idrett og kultur opp mot politikk. Det virker som at hver gang noe kan ha det fjerneste snev av tilknytning til Israel, så er det politisk ukorrekt dersom man ikke øyeblikkelig er på banen og roper på boikott.

Vi husker den krasse kritikken mot sykkellaget Israel Cycling Academy under Arctic Race of Norway i Finnmark i fjor, der rittet ble beskyldt hvitvaske apartheid for å la dette laget få lov til å sykle gjennom fylket.

Det handler om å klare å skille mellom saker som ikke har noe med hverandre å gjøre. Man kan gjerne være kritisk til Israels opptreden overfor Palestina og okkupasjon av områder, men sport, musikk og kultur bør holdes utenfor denne konflikten. Det har rett og slett ingenting med saken å gjøre. Det foregår ikke krigføring og okkupasjon verken på landeveiene i Finnmark, eller på scenen under Eurovision.

Melodi Grand Prix-finalen i Tel Aviv bør få være en folkefest, der musikk, fest og toleranse står i fokus. Så kan man ta politikken i andre fora. Å kritisere Keiino for å posere med israelske flagg i Israel og snakke om boikott av en musikkonkurranse blir så skivebom som man kan få det.

Dette er dessverre et klart tegn på hvor langt krenkefesten og kravet til å til enhver tid være politisk korrekt har kommet i det norske samfunnet. Vi skal være krenket, og er det ikke noe å være krenket for, så kobler vi det til en helt annen sak, slik at vi kan få være krenket likevel.

Når man lar seg provosere over at Keiino stiller opp på et bilde for en israelsk fan med et flagg, så er man virkelig på ville veier.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse