Annonse

Keiserens nye klær og hertugen av økonomisk besettelse.

2019 var året da nasjonen ble satt i skammekroken. Vi lærte om kjøttskam, oljeskam, fly-skam og metanprompeskam. Alt for å berge kloden og gi håp til neste generasjoner.

Det må være temmelig vondt for en seksåring og lære at foreldregenerasjonens ville liv har satt hele kloden i fare og at dommedagen kommer nærmere og nærmere.

I Frankrike finnes Gule vester og i Norge Orange sekker. Begge deler illustrerer historie, sann og fremtid. De gule vestene kjemper for økonomisk rettferdighet gjennom protest og de Orange sekkene kjemper for retten til mestring.

Det blir nesten det samme. Retten til levekår, egen eksistens og likeverd blir summen av vest og sekk.

De Orange sekkene har gjerne storesøsken eller unge voksne som forbilder og de iakttar både verdier og uttrykksform. Protester, opprop og ikke sjelden demonstrasjon blandet sammen med skam kan i seg selv bli litt for mye for alle og enhver.

Det må være temmelig vondt for en seksåring og lære at foreldregenerasjonens ville liv har satt hele kloden i fare og at dommedagen kommer nærmere og nærmere.

Skammen og flauheten over sine egne røtter kan i seg selv gi en samfunnsdepresjon som setter en hel haug med småbarn i livskrise og visshet om fortap. Å bære generasjoners skam på små skuldre skal ingen måtte tåle.

Jeg skammes og, jeg skammes skikkelig over hvordan voksne mennesker påfører de Orange sekker håpløshet, depresjon og redsel. Jeg skammer meg over hvilke holdninger samfunnet har fått ved å bruke dommedag og katastrofepropaganda til å oppdra en hel generasjon.

Hvilke signaler og fremtidstro er det egentlig vi sender av gårde og hvem i alle dager vil stelle en hage som er på tur utfor stupet?

Å gå i læren om livet handler ikke om skam, eller redsel for fremtid. Det handler i bunn og grunn om trygghet, mestring og det å bli et godt menneske.

Dagens tilnærming til det grønne skiftet er historien om «keiseren nye klær» drevet fram av hertugen av økonomisk besettelse hvor konstruksjonsreklamen har som formål å skape enda høyere økonomisk vekst og større konsum. Ideen er enkel. Hiv det gamle og kjøp noe nytt!

Fakta er vel heller at 90% av nedsøplingen skyldes 10% av befolkningen. Kort fortalt - Rike har frihet - fattige står til knes i dritten. Det kan man lære litt om og med god vilje helt sikkert gjøre noe med.

Fortell barna sannheten, stopp skammeretorikken og slutt med tøvete elektrifiseringsideer med vissheten om at dagens teknologi er morgendagens søppel. Masse søppel!

Tre millioner barn dør hvert år av sult eller underernæring. Det er 9000 hver eneste dag!

Hvis man skulle skamme seg – så kunne det vært noe å tenke på.

Ha en fin adventstid.

 

 

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse