Annonse
STRIDENS EPLE: Ingen hadde vel forestilt seg i 2010 hvilke følger fredprisen til Liu Xiabao ville få.

Kinas boikott av norsk laks

Dette er intet annet enn rendyrket, politisk utpressing og har intet med verken folkehelse eller fiskehelse å gjøre.

Kina prøver å presse Norge til retrett i saken om nobelprisutdelingen i 2010 til den kinesiske dissidenten Liu Xiabao. Norge skal ned på kne og be om unnskyldning.

Med en haug åpenbart fabrikkerte argumenter prøver nå Kina å øve ytterligere press mot vitale norske interesser. Denne gang er det norsk lakseeksport de har bestemt seg for å gå etter.

De kinesiske myndighetene har sikkert merket seg at dette er en viktig næring for Norge, og prøver nå å sverte denne for Norge så viktige eksportvaren.

Det er ingen tvil om hva som ligger bak. Kina prøver å presse Norge til retrett i saken om nobelprisutdelingen i 2010 til den kinesiske dissidenten Liu Xiabao. Norge skal ned på kne og be om unnskyldning.

Argumentene som brukes mot – i denne omgang – laks fra Troms, Nordland og Sør-Trøndelag, er tynne. Kinesiske veterinærmyndigheter hevder at de har registrert ILA i laks fra disse områdene.

På dette grunnlaget har de utarbeidet en risikoanalyse som konkluderer med at det kan være fare for at smitten kan bre seg til kinesiske oppdrett. Norge har bedt om å få tilgang til risikoanalysen slik at partene kan gjennomgå den sammen.

Men ingen rapport har så langt sett dagens lys.

Dessuten er det slik at ILA ikke er farlig for mennesker og påstanden om risiko for smitte over til kinesisk laks er helt meningsløs, all den tid alt av den norske laksen går direkte til konsum.

De vikarierende motivene er altså lett synlige. Dette er intet annet enn rendyrket, politisk utpressing og har intet med verken folkehelse eller fiskehelse å gjøre. Slik opptrer en stormakt når det oppstår en konflikt med et lite land.

Dette er svært alvorlig for laksenæringen og for dens internasjonale omdømme. Hvis de kinesiske løgnene skulle få fotfeste i andre markeder, kan oppdrettsnæringen gå på store inntektstap og bli påført betydelig skade.

I Troms er 11 lakseslakterier havnet på den kinesiske svartelisten, sammen med 19 slakterier i Nordland. I verste fall kan ikke bare inntektene falle, men også viktige arbeidsplasser i distriktene bli truet.

I næringen fortviler man og regner med at snart kan all norsk laks havne på Kinas svarteliste. I så fall vil tapene kunne komme opp i titalls milliarder kroner. Dessverre er det nok lite Norge kan gjøre med saken, bortsett fra å vise at vi ikke lar oss utpresse.

Noe annet ville medføre ubotelig skade.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse