Annonse
Ishavskatedralen i Tromsø tiltrekker seg ikke bare troende, men er en av landsdelens mest populære turistattraksjoner. Foto: Rune Langnes

Kirken er utgått på dato. Eller?

Kirkene er kulturhistoriske monumenter, og byr ofte på spenstig arkitektur. Ishavskatedralen i Tromsø, og Lofotkatedralen i Kabelvåg, er blant de mest besøkte turistattraksjonene i landsdelen.

Den norske kirke mister medlemmer. Og stadig færre går i kirken, eller slutter seg til trosgrunnlaget den er tuftet på. I 2016 hadde nesten 25.000 meldt seg ut av Den norske kirke i løpet av årets første åtte måneder. Det er mye. Veldig mye.

Men samtidig er det flere faktorer som bevitner at kirken, uavhengig om man tror på Gud eller ikke, er sterkt forankret i samfunnet vårt. Nylig var det allehelgen. Og i mange kirker ble dette markert med konserter. Svært populære sådan. Jeg var selv på allehelgenskonsert i Uranienborg kirke i Oslo. På programmet sto mesterverket Mozarts Requiem og Bruckners motetter. Kirken var stappfull. Ekstra stoler ble satt frem for å få plass til alle. Det er en kjensgjerning at kirkekonserter før jul er svært populære. TV2s fjernsynsoverførte konsert fra Oslo domkirke i desember, er nok et bevis. Her er det alltid helt fullt. Og man må påberegne seg å stå i kø utendørs i en til to timer før man slipper inn. Det er altså kirken vi snakker om, og ikke en rockekonsert(!)

Jeg tror ikke denne enorme pågangen handler så mye om tro, men følelsen av kulturformidling og fellesskap som kirken innbyr til. Ikke minst ble dette tydelig i tiden etter angrepet 22.juli 2011. Uavhengig av alder, kjønn, nasjonalitet og religion søkte mange sammen nettopp i kirken. Utenfor Oslo domkirke var det massive folkemengder, og et fantastisk blomsterhav. Hit strømmet folk for å minnes eller vise sin medfølelse, kjenne på sorgen og oppleve samvær med andre. I en svært vanskelig tid for nasjonen fremsto kirken som noe trygt - og samlende.

Uavhengig av troen på Gud, er kirken blitt et møtested for mange. Både i glede og sorg. Dåp, konfirmasjon, bryllup og begravelser er sterkt tradisjonsbundet i den norske folkesjelen. Ikke minst fordi vi er en kystnasjon. Når båter forliste og fiskere omkom, søkte man sammen i bedehus eller kirke. Det var et felles knutepunkt i bygdesamfunn og fiskevær. Og er det mange steder fortsatt. 

Kirkene er kulturhistoriske monumenter, og byr ofte på spenstig arkitektur. Ishavskatedralen i Tromsø, og Lofotkatedralen i Kabelvåg, er blant de mest besøkte turistattraksjonene i landsdelen. Samtidig som de er kulturformidlere. Og i en tid hvor fundamentalisme fra andre religioner trer stadig mer fram, trenger vi stabiliteten som Den norske kirke byr på. Vi blir fattigere som samfunn om vi glemmer vår egen, nære kulturarv. Og populariteten Den norske kirke opplever nå i tiden før jul vitner vel om at den overhodet ikke er utgått på dato. Eller hva?

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse