Annonse
Alle barn fortjener å ha det godt på skolen. Og alle trenger det. Vi lærer bedre når vi har det godt. Illustrasjonsfoto: Scanpix

Kjære førsteklassing, lykke til!

Brødtekstbilder: 
Kristin Røymo sommeren 1980, like før hun begynte på skolen. Foto: Privat
Når vi mestrer får vi lyst å lære mer. Og når vi får lyst å lære mer, så er vi i den gode spiralen. Der er det fint å være.

Gratulerer med dagen til deg som trår dine første skritt i skolegården. Du som er 5 og et halvt år, eller 6 år, eller 6 og et halvt år, og som i dag starter et helt nytt kapittel i ditt unge liv, med nye bøker, tavle og ny skolesekk. Kanskje har du fått nytt penal? Eller nye sko?

Sikkert er det i alle fall at du kommer til å få nye venner. Du kommer til å lære mye. Om matpakker, om regler på skolen, om trafikksikkerhet.  Og du skal lære å lese og skrive og regne. Det er det aller viktigste å kunne på skolen.

Jeg husker min første skoledag veldig godt, selv om det er mange mange år siden. 36 år faktisk - jeg var både nervøs, stolt, og spent.

Vi var 12 elever i klassen min på Leines skole i Steigen. Svein var den eneste jeg kjente fra før. Jenta som satt ved siden av meg klemte hånda mi litt ekstra. Da ble Mona og jeg venner.

Det er det vakre med å være barn. Vennskap starter så lett - et smil, en sang, et håndtrykk. Slik kan barneskolen være. Også når man ikke kjenner noen fra før.

Alle barn fortjener å ha det godt på skolen. Og alle trenger det. Vi lærer bedre når vi har det godt. Det gjelder både små og store. Vi trenger alle venner, selvfølgelig, fordi ingen av oss skal være alene. Men i tillegg lærer vi bedre når vi har venner. Vi er mer kreative, mer nysgjerrige, mer fleksible. Vi er trygge når vi har det godt, og når barna jubler over å ha knekt lesekoden, så er verden slik den skal være. Da er læring ikke et problem, men en opplevelse av mestring. Når vi mestrer får vi lyst å lære mer. Og når vi får lyst å lære mer, så er vi i den gode spiralen. Der er det fint å være.

Kjære alle førsteklassinger, dere er heldige som skal gå på skole i Tromsø.  Vi har flinke, og veldig engasjerte lærere. Nå kommer det til og med flere lærere, for at alle skal ha tid til å følge opp hver eneste en av dere. Dere som skal trene på å stille spørsmål, og øve dere på å bruke stemmen, og si meningen deres. Men også øve på å lytte, være stille og konsentrerte. For læreren deres er sjef. Læreren deres er en av de virkelig viktigste sjefene som finnes.

Kjære lærere. Uten dere stopper verden. Dere tar vare på dem blant oss som er aller mest verdifulle. Verken mer eller mindre. Alle foreldre som slipper hånda til sin lille sønn eller datter i disse dager, er nervøs for hvordan barnet får det på skolen. Om du som lærer ser akkurat deres barn. Det genuine og sårbare på samme tid, når foreldrene henvises til bakerste benk, mens barnet tar et stort skritt på veien, ut i det som er ukjent og nytt.

For i tillegg til at dere lærere sørger for at alle lærer seg å lese, skrive, og regne, så skal dere også hjelpe til med at ungene blir trygge, tenkende, selvstendige, samarbeidende, empatiske og frie mennesker. At de både er det mens dere har dem under kontroll i klasserommet, og at de er det i skolegården når dere ikke nødvendigvis har like stor kontroll. Med dere som sjef i klassen, så trener ungene våre seg på å være ansvarsfulle små mennesker. Som støtter når noen ikke har det så greit. Som sier - kom å vær med oss -, hvis noen ikke er med på leken. For vi har ingen å miste. Alle må være med.

På min aller første skoledag på Leines skole, lærte jeg en sang vi kun sang i første klasse. Vi sang den faktisk både på hebraisk og på norsk. Jeg har ikke senere hørt eller sunget den sangen, men jeg kan den fortsatt. Både på hebraisk og norsk.

Og tirsdag besøker jeg Prestvannet skole og får treffe førsteklassingene som har sin første skoledag. Jeg gleder meg, for det er en stor dag, både for små og store. Som voksne så ser vi dere vokse opp til en spennende, men også en vanskelig fremtid. Vi lover å passe på, og gjøre vårt beste for hver eneste en av dere.

Lykke til med skolen!

Beste hilsen Kristin, ordfører

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse