Annonse
La glupe, unge forskere finne ut ny jernbaneteknikk –  ikke samme prinsipp som fra starten i 1850-1900, men med magnetisme-skinner høyt over bakken, støttet av solide master og med svære vindmøller på toppen... (Illustrasjon: Colourbox)

Kjære fremtidsbarn og -ungdom!

Ungdommen burde gjennomskue alle selvoppnevnte dommedagsprofeter som fremdeles har fritt spillerom, bare de greier å finne på noe å si om klima og natur.

I uka som gikk ga Norge opp planene om storstilt utbygging av vinden som flyr forbi - med vindmøller som kunne gitt masse «gratis» strøm til fremtidens barn og barnebarn - og deres barn igjen. Dagens mennesker vil ha bråstopp i all oljeutvinning. Stans i Lofoten og Barentshavet.

Jeg er vokst opp med en  generasjon som ikke ville ha mer kraftutbygging fra regnet som kommer fra himmelen og havet. Da jeg var smågutt (født i 1946) opplevde jeg rasjonering av mat og visse varer, strømrasjonering (all strøm ble slått av kl 23.30 til 07). Vår generasjon var lutfattige, ingen lommepenger. Etterhvert kom likevel oljen, industrien, kraftutbygging - i dag er Norge blitt det rikeste land i verden…

Vi hørte om forfedre som fryktet underjordiske tusser og troll - og farlige mordere i natten … Så kom avisene som opplyste folk om all humbug med OVERTRO. Gud veit hva folk i tidenes morgen greide å skremme hverandre med da ILDEN ble oppfunnet … «snart brenner vel hele jorden opp…»

Hva slags dommedagsprofetier gjenstår til våre kommende slekter… tippoldebarn? Skal de igjen oppleve fordums fattigdom og hungersnød?

Nei, ta i bruk VINDKRAFTEN - SOLKRAFTEN - BØLGEKRAFTEN  …  hvis man absolutt vil SLIPPE MER OLJE

Ungdommen må ikke la seg lure så lett av alt de hører. Husk, hver gang noen setter spaden i jorden for en ny bolig eller forretningsbygg, trengs det mer strøm til slutt. Ungdommen burde gjennomskue alle selvoppnevnte dommedagsprofeter som fremdeles har fritt spillerom, bare de greier å finne på noe å si om klima og natur.

Da jeg var liten gjaldt det befolkningseksplosjonen (“snart bare ståplass igjen på jorden”). I Middelalderen var det fanatiske religiøse med trusler om helvete og evig ild. I dag kan du ikke åpne en avis uten katastrofe-varsler om kjøtt, mat, korn, melk, palmeolje, regnskog - og jeg vet ikke hva….

Nei, la de unge møte fremtiden med mer optimisme og større tro på seg selv enn vi fikk. Snart åpner Kina skipsfarten via Nordøstpassasjen (en tredjedel kortere til Europa enn via Suez-kanalen). Møt den med utbygging av ny containerhavn i Kirkenes - og bygg Nord-Norgebanen - først fra Kirkenes til Narvik. Der drømmer kineserne om å kunne omlaste containerskip med Ofotbanen til Sverige, og til hele USA’s østkyst og Midt-Vesten. Så kan man ta 2. byggetrinn senere med jernbane videre fra Narvik til Bodø/Fauske.

La glupe, unge forskere finne ut ny jernbaneteknikk –  ikke samme prinsipp som fra starten i 1850-1900, men med magnetisme-skinner høyt over bakken, støttet av solide master og med svære vindmøller på toppen. Tenk så mye strøm det gir, fornybar - hele toglinjen sparer snøbrøyting. Reindriften kan passere uhindret, ingen påkjørsler av noen dyr på hele strekningen. Nord-Norge-toget er selvberget med strøm, ingen tunneler, vakker utsikt hele veien. Turister fra hele verden vil dåne av lykke.

NB: Hadde hele Nord-Norge idag vært et selvstendig rike,  ville Nord-Norgebanen vært bygget for lenge siden!!!!!

Dagens unge og deres barn og barnebarn kan fortsette selv med deres egen fremtidstro for den videre Norgeshistorien.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse