Annonse
Jonas A. Ghanizadeh. (Foto: Torgrim Halvari, iFinnmark)

Kjære fylkespolitikere; ikke bryt ned tilliten til fylkeskommunen

Fylkeskommunen er viktig for oss i nord, den er for viktig til at vi kan tillate at politikerne bryter ned tilliten til den. Det gir bare vann på mølla til de som vil legge ned hele forvaltningsnivået. 

Man har de partier som mener fylkeskommunen er unødvendig, og at større kommuner kan løse oppgavene. Dette er en tilnærming jeg er fundamentalt uenig i og som jeg mener vil gi massiv sentralisering og fraflytting i nord. Fylkeskommunen har en viktig rolle for by og bygd, enten det er gjennom næringsutvikling, kollektivtrafikk videregående utdanning med mer. Men da er den avhengig av legitimitet. 

Som relativ fersk kommunepolitiker ble jeg raskt, vant til å snu på hver eneste krone. I en liten kommune blir det også enda mer tydelig, hver eneste krone betyr noe. Det kan bety at noen mister jobben sin, eller at noen får dårligere tjenester. Det er ikke rom til noe ekstra, og det er greit. Svært mange fylkespolitikere har vært eller er aktive i politikken i sin hjemkommune også. 

I fylkeskommunen kan det virke som om det er andre mekanismer som gjelder, selv om det også der er for lite penger. For det første får hvert eneste menig medlem 164 254 per år i godtgjøring. Det er ganske mye penger for fire møter i året. 

Det er med store glede at fylkesrådet er enige om at man vil løse opp den udemokratiske tvangssammenslåingen av Finnmark og Troms. Men hvor er da logikken i at man skal bruke 200 000 på et ordførerkjede når vi alle er enige om dette er en høyst midlertidig konstruksjon. Dette fremstår som enormt umusikalsk. 

Til sist kan man lese om at man har valgt å bruke over 800 000 kroner på å kjøpe inn PC til alle medlemmer til fylkestinget slik at de kan delta på videomøter. Som innkjøper IKT-utstyr i mitt daglige virke reagerer jeg for det første på at man bruker nesten 15 000 per pc for å kunne delta på videomøter. Her kan vi snakke om å skyte spurv med kanon om formålet er å delta på videomøter. For det andre virker det jo åpenbart for alle at de aller fleste i dag har eget datautstyr tilgjengelig som man kan benytte til formålet. I Vadsø kommune har vi klart å gjennomføre kommunestyremøte på video uten å måtte kjøpe en eneste PC til en politiker så vidt meg bekjent.  Det burde fylkeskommunen også klart uten problemer.

I den store sammenhengen som er det totale budsjettet til Finnmark og Troms fylkeskommune kan noen hundre tusen her og der virke ubetydelig. Men når man samtidig skal kutte anløp til veiløse samfunn i Finnmark fordi det er så lite penger i fylkeskommunen. 

Det er på tide at fylkesordføreren og resten av våre folkevalgte på fylkestinget må forstå at de ikke opererer i et vakuum. De goder man tildeler seg selv kan ikke sees isolert fra de tjenestene man skal levere til de man er valgt av. Samtidig skal man sørge for å beholde kompetanse slik at man er klar for å dele fylkeskommune når vi endelig får byttet regjering. 

Så neste gang dere skal bevilge dere noe, tenk dere om. Ville dere gjort det samme i en pengelens kommune? Må vi virkelig kjøpe dette? Må vi virkelig ha så godt betalt? Kan vi gjøre dette billigere? 

Det er i alles interesse at fylkeskommunen leverer gode tjenester og nyter høy legitimitet i befolkningen. Akkurat nå gjør dere det litt vanskelig, men det kan dere rette opp i. 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse