Annonse

Kjære journalister – når er nok nok?

Atter en gang blir navngitte personer forhåndsdømt og hengt ut i avisene. Kildene og faktasjekkene virker tvilsomme eller fraværende.

Kan det ikke være mulig for journalistene å vente med heksejakt og la revisjonen, kontrollutvalget og politikerne få avgjøre og dømme?

Flere som står i det kjenner seg ikke igjen når man leser oppslagene i avisene. Overskriftene på forsidene er virker å være laget mest mulig negativ. I sum så blir det vanskelig for de det gjelder å forholde seg til saken - stygge overskrifter, faktafeil i artiklene og hatefulle kommentarer i kommentarfeltene. 

Det virker som at uansett hvor god intensjonen er så vil en feil (stor eller liten) overgå intensjonen. Selv om de som skal kontrollere om det har vært begått feil ikke er ferdig med sitt arbeid er det en opphauset lynsjestemning blant journalister, politikere og lesere. Journalister får tak i interne eposter like raskt som de mottakerne får dem i sine postkasser. Hvordan journalistene får tak i dem kan være at noen mottakerne (av en eller annen grunn) videresender dem eller at journalistene har andre tilganger til interne eposter. Jeg håper og tror at mottakerne av interne eposter vet å behandle dem internt – men man kan jo tvile. Hvis journalistene har andre metoder får å skaffe seg interne eposter så er vel det ganske alvorlig. Heldigvis er nok de fleste ansatte fornuftig nok til å forstå hva som er ment for internt bruk. Hadde all intern epost i hele kommunen blitt videresendt så hadde nok det vært mange flere kommunale «drittsaker» på trykk, men nå igjen rammes samme enheten på nytt. Er det bare en kommunal enhet som har problemer eller er det bare en kommunal enhet som lekker – man kan jo lure.

Atter en gang er brannsjefen i Tromsø rammet av medieoppmerksomhet og det merkes på han og kollegaene. Kan det ikke være mulig for journalistene å vente med heksejakt og la revisjonen, kontrollutvalget og politikerne få avgjøre og dømme? En forhåndsdømming i media påvirker nok politikerne i sin beslutning – spesielt hvis dem tror på alt som journalistene skriver, og det er langt fra korrekt. Kildefeil og mangel på sjekking av opplysninger fører til feil i artiklene og overskriftene. Hvorfor ikke vente til sakene blir offentlig og så bruke tid på en grundig og nyansert fremstilling. Hvorfor ikke skrive om de positive tingene som skjer. Det er et hav av positive ting som skjer som nok leserne hadde satt pris på å lese istedenfor alle «drittsakene». Hvorfor ikke få frem intensjonen bak handlingen som kanskje ikke ble utført helt etter boka.

Finnes det en leder eller hvem som helst andre som er feilfri – tror ikke det, og har man gjort en feil så trenger man vel ikke bli hengt ut som en tulling og idiot i avisa. La nå brannsjefen få litt ro og la nå de dømmende få lese sakspapirene og ikke avisa nå de skal gjøre seg opp en menig. Brannsjefen og brannvesenet trenger ikke og fortjener ikke all denne negative omtalen, men heller arbeidsro og forhåpentligvis tilgivelse. Det er vel vanlig og sannsynlig at man lærer av feil man gjør. Mange har sympati med brannsjefen og vet at intensjonene har vært de beste for både innbyggerne og brannvesenet og håper at dette blir vektlagt av de dømmende. Håper også du holder ut - både som kollega og menneske – vet dette er tøft for deg. Kjære journalister – når er nok nok for dere – er det blod dere ønsker å se? Selvfølgelig vil dere argumentere med allmeninteresse mm, men er dere så sikker på at allmennheten har interesse av dette slik saken fremstilles? Kanskje hadde allmenheten vært fornøyd med en saklig og ryddig omtale etter dommen var falt. La brannsjefen få litt pusterom og ro – han er tross alt bare et menneske – han også.

Per Ole Sivertsen, kolleaga og medmenneske

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse