Annonse
Eurovisjonen er en sangkonkurranse og det er flott at israelske Netta vant med en morsom og spesiell sang som er litt utenom det vanlige. Jeg håper på at dette i stedet for å skape strid, kan hjelpe til med å snu i retningen mot fred, at det får folk til å ta inn over seg hva palestinerne gjennomgår og har gjennomgått i 70 år, skriver Aleksandra Seljeseth.

Kjære Netta – vi sees ikke neste år!

Brødtekstbilder: 
Min egen bestefar jobbet med å vokte grensen mellom Israel og palestinske Gaza som FN-soldat på starten av 60-tallet. Historiene han forteller, og tanken på at det som foregikk da fortsatt er en realitet 60 år senere, gjør inntrykk på meg, skriver Aleksandra Seljeseth. Foto: Privat
Det bør i alle fall bli den dårligst besøkte finalen i Eurovisjonens historie.

Tidenes rareste, annerledes, nytenkende og helt ravende absurd er alle ord som blir brukt for å beskrive sangen som runget gjennom millioner av hjem over hele verden. Også mange steder i Tromsø var mange samlet på Eurovisjon-fester. Fordi for mange er «Eurovision Song Contest» akkurat det. En musikkfest hvor man feirer talentet, det fargerike og samholdet. Konkurransen er alltid et show uten like.

Og i år var ingen unntak, show var det. Men likevel var det noe som var ganske så annerledes.

«Next year Jerusalem» runget det gjennom den fullstappede ESC-arenaen fra israelske Netta etter hun hadde stukket av med seieren i en av verdens største musikkonkurranser. Denne kommentaren fikk nok flere enn bare meg til å sette seg litt opp i sofaen, selv om klokken hadde passert midnatt. For med daglige nyheter og nye angrep på palestinere på Gazastripen og med konstante nyheter om undertrykkelsen og grusomhetene det palestinske folk opplever, føles det forferdelig feil å juble for et slikt utsagn.

Med USAs støtte til Israel og flyttingen av den amerikanske ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem skaper utsagn som dette enda mer splittelse. Denne uken samlet tusenvis av palestinere seg ved grensen til Israel for å demonstrere mot USAs avgjørelse om å flytte ambassadene. Nok en gang så endte palestinernes forsøk på å stå opp for seg selv og få slutt på grusomhetene de blir utsatt for et daglig blodbad med over 50 drepte og over 2400 skadde. Den yngste var en 14 år gammel gutt. Han var tre år yngre enn meg og hadde hele livet foran seg. I stedet ble han revet bort fra venner og familie og uten muligheten til å vokse opp i et trygt og fredfullt hjemland.

Verken jeg eller mine foreldre kan huske en tid hvor konflikten mellom Israel og Palestina ikke eksisterte. Min egen bestefar jobbet med å vokte grensen mellom Israel og palestinske Gaza som FN-soldat på starten av 60-tallet. Historiene han forteller og tanken på at det som foregikk da fortsatt er en realitet 60 år senere gjør inntrykk på meg. For det å vite at tre generasjoner palestinske barn har vokst opp i flyktningeleirer i konstant usikkerhet, mens europeiske unger blir født inn i mer og mer velstand for hver generasjon setter ting veldig i perspektiv for meg som er ung i Norge i dag.

På tirsdag ble det markert 70 år siden Israel ble opprettet gjennom etnisk rensning og systematisk undertrykkelse av det palestinske samfunnet. Tromsø som Gazas vennskapsby bør kjenne på ekstra medfølelse og være åpne, støttende og bidra så mye vi kan for å hjelpe de vi kan. Vår by skal være et trygt sted og et sted fullt av solidaritet og støtte for det palestinske folk, og vi skal aldri slutte å kjempe sammen med de for annerkjennelse.

Eurovisjonen er en sangkonkurranse og det er flott at israelske Netta vant med en morsom og spesiell sang som er litt utenom det vanlige. Jeg håper på at dette i stedet for å skape strid, kan hjelpe til med å snu i retningen mot fred, at det får folk til å ta inn over seg hva palestinerne gjennomgår og har gjennomgått i 70 år.

Så selv om min bestefar gjorde en innsats for å bidra til å skape fred, er det ingen grunn til å gi opp.  Fortsatt er vi ikke kommet lenger enn at unger på Gazastripen dør i konfrontasjoner med en av verdens best utstyrte militærmakter. Verdenssamfunnet var enige om at Jerusalem skal være en by for både palestinere og israelere. Da blir det helt feil at Trump gjør den til en hovedstad for kun israelere og at Netta jubler finalen til samme by. Det bør i alle fall bli den dårligst besøkte finalen i Eurovisjonens historie. På samme måte som en magert besøkt ambassadeåpning for USA i Jerusalem denne uken.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse