Annonse
Miljøpartiet De Grønnes krystallklare ultimatum om ikke mer oljeleting vil skape en historisk forandring i norsk klima- og miljøpolitikkm, mener artikkelforfatteren.

Kjære Nordlys: Ingen stemmer er bortkasta!

Uansett hva du stemmer på er ikke stemmen din bortkastet, selv om avisa Nordlys tydeligvis syns det.

Det er med stor undring jeg leser Nordlys siste hofteskudd mot de såkalte ”småpartiene” i denne valgkampen. Først ute denne uken var politisk redaktør Skjalg Fjellheim, som vil heve sperregrensa fordi han ikke liker politikken til småpartiene. Sist ut er kommentator Ylva Helene Schwenke, som melankolsk stadfester at ”miljøstemmene” dessverre kan bli ”bortkasta” i dette valget.

Dette er på godt norsk vås. Det er en rekke selvmotsigelser og merkelige slutninger i denne kronikken. Tanken om en ”bortkastet” stemme er i seg selv et merkelig budskap å sende ut på tampen av valgkampen. Det er nemlig ingen stemmer som er bortkastede. Valgdagen er noe av det vakreste vi har i samfunnet vårt, der hver enkelt av oss gir uttrykk for hva som er viktigst for oss, og hvilken retning vi ønsker at landet vårt skal gå i. Noen ganger gjør partiet vårt et brakvalg, andre ganger går det dårlig. At partiet ditt gjør et dårlig valg gjør ikke stemmen din mindre verdifull.

Å redusere verdien at en stemme slik som Nordlys gjør her er rett og slett litt uverdig. Skal velgerne til KRF, Venstre, SV og MDG la være å stemme fordi det antageligvis ikke blir et direktemandat fra Troms? Dette henger ikke på greip. Nordlys har som kjernesitat i artikkelen sin at ”Det beste med et demokrati er at alle kan stemme som de selv vil. Det tristeste med et demokrati fullt av småpartier er at mange av stemmene kan bli bortkastet”. Det tristeste i dette sitatet er Nordlys´ demokratiforståelse og politiske innsikt. I et system der disse ”småpartiene” ikke eksisterer har man gjerne et to-partisystem, der kanskje USA er det klareste eksemplet.

I et system der to partier konkurrerer om stemmene går i realiteten all makt til den ene vinneren, og resultatet av dette er at 49 % av alle avlagte stemmer blir ”bortkastet” (dersom man følger Nordlys logikk). Sånn sett bør de være trist på vegne av disse landene, og ikke vårt demokrati, der den rike floraen av partier og meninger sikrer at flere stemmer ”teller”. Nordlys har dog rett i én ting: Klimapolitikken er viktig, og kommer til å fortsette å være viktig uansett om det blir rødgrønt eller blått flertall på mandag. Det er nettopp dette som gjør miljøstemmene viktigere enn noen gang.

Dersom Miljøpartiet De Grønne klarer å bryte sperregrensa vil vi 7-8 doble oss på Stortinget, og kan havne på den berømte ”vippen”. Det betyr at Jonas Gahr Støre vil trenge vår støtte dersom han skal ha håp om å få danne regjering. Med Miljøpartiet De Grønnes krystallklare ultimatum om ikke mer oljeleting vil dette skape en historisk forandring i norsk klima- og miljøpolitikk! For selv om Nordlys mener det ”er synd for miljøvelgerne at stemmene deres blir spredt på småpartier” og kan bli ”bortkasta”, så er det nettopp disse stemmene som vil gjøre en forskjell. En stemme på Arbeiderpartiet eller Høyre vil være et anerkjennende nikk til ”det samme gamle”, der man klenger seg fast til en selvmotsigende tanke om at vi kan få ned utslippene samtidig som vi øker oljeavhengigheten vår.

Dette vil være en virkelig bortkastet stemme for en miljøvelger. Dersom du er opptatt av klima og miljø vil altså en stemme til Miljøpartiet De Grønne eller en av de andre småpartiene som setter miljø høyt være mer verdifull enn noensinne. Her har vi nemlig muligheten til å skape politisk historie, og sikre at Arbeiderpartiet og Høyre ikke kan fortsette å kjøre baklengs inn i fremtida. Husk å bruke stemmeretten din! Uansett hva du stemmer på er ikke stemmen din bortkastet, selv om avisa Nordlys tydeligvis syns det. Godt valg!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse