Annonse
Hadde bussen vært merket ”russebuss” eller ”partybuss”, hadde vi selvsagt valgt en annen buss. Men dette var en vanlig rutebuss, skriver Inger-Johanne Mørkved i sin skildring av en ubehagelig opplevelse på rute 40 i Tromsø sist helg. Illustrasjonsfoto: Nordlys arkiv

Skal tenåringer få lov til å gjøre hva de vil på en rutebuss?

Lørdag 23. februar fikk jeg en opplevelse jeg skulle vært foruten. Mannen min og jeg tok rute 40 fra Workinnmarka til sentrum seint på kvelden.

Det meste av bussen var fylt med ungdommer på 16 år  som drakk alkohol (!) og holdt et voldsomt leven. I mine 34 år i Tromsø har jeg ofte brukt bussen, men en sånn busstur har jeg aldri opplevd maken til.

Det var glatte, isete veier, og jeg var engstelig på hele turen. Var redd for trafikksikkerheten; at sjåføren skulle bli så forstyrret at han kjørte utfor. Med en sånn oppførsel (opp og ned av setene) og dette støynivået, så viste de null respekt for sjåfør og medreisende. De var seg selv nok.

Jeg har ikke noe imot at ungdommer koser seg og har det gøy, men det kan de gjøre alle andre steder enn på et offentlig transportmiddel.

Jeg har dokumentert deler av turen på video, og jeg la det ut på sosiale medier. Flere av ungdommene har sett videoklippet, og en skulle tro at de sendte en unnskyldning for en respektløs oppførsel. Gjorde de det? Nei, de beklager ikke at de laget så mye støy. De mener derimot at de var i sin fulle rett til å feste på bussen!

Ikke mye beklagelser derfra, men derimot har jeg fått mye pepper og trusler om å bli anmeldt - fordi jeg dokumenterte hva som skjedde. Mitt mål er å få ungdommene til å skjerpe seg, til å se at de er en fare i trafikken og en plage for medreisende. Alternativet mitt var å ringe politiet fra bussen. (Det gjør jeg kanskje en annen gang.)

I kommentarfeltene (facebook) kom det fram at: jeg kunne tatt rute 28 – eller en tidligere buss! Jeg måtte være klar over at rute 40 var en ”partybuss” i helgene. Og, de har innrømmet at de er 16-åringer. En av dem sier: ”for å si det sånn, så er ingen av de på denne videon over 18 år!”

Kjære tenåringsforeldre, vet dere hva deres håpefulle holder på med i helgene?

Skal 16-åringene få dure fram på denne måten? Hadde bussen vært merket ”russebuss” eller ”partybuss”, hadde vi selvsagt valgt en annen buss. Men dette var en vanlig rutebuss. Jeg vet at flere enn meg har følt dette som et problem. En som også reiser med samme buss (40) har fortalt at hun ble spydd på av en full ungdom. Hvem tar ansvar? Ingen som helst?

Et forslag til tenåringsforeldre: still som natteravn på ”partybussene”!

Til NOBINA:

VI FORENKLER KUNDENES HVERDAGSREISER”, er Nobinas slagord. Hva mener dere med det? Vær så snill og fortell oss ”vanlige reisende” om vi er velkommen om bord på rute 40 i helgene. Dere sier selv at ungdom og fyllebråk IKKE er noe problem for dere. Er sjåførene blitt så vant til bråket?

Jeg konfronterte sjåføren på den aktuelle bussen sist lørdag og spurte om han ikke burde satt dem av? Hvordan klarte han å kjøre med alt dette bråket?

 Nei, var svaret, han hadde bare denne ene turen denne kvelden.

Denne ene turen skulle jeg vært foruten! Altså: Nobina forenkler kundenes hverdagsreiser…

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse