Annonse
Dette flagget var av begrenset nok størrelse til at NFF og president Yngve Hallén (innfelt) tillot det under landskampen Norge-Russland 31. mai i fjor, etter at de først prøvde å nekte alle andre flagg enn det norske og det russiske. Nå har forbundet sagt nei til at Brann får erstatte cornerflaggene med slike flagg 16. mai. Foto: NTB Scanpix

Kjære Yngve og NFF, må dere være like firkantet som et cornerflagg?

At fotballforbundet sitter passivt på benken når de har muligheten til å markere seg, er dessverre ikke overraskende.

De skylder på en manager som har gitt dem beskjed om ikke å takle. Da blir det ofte baklengsmål.

Norges Fotballforbund får av og til kritikk for å være slik landets godt og vel 350.000 fotballspillere helst ikke bør være – litt stivbeinte, passive og lite utviklingsorienterte.

Det har i disse dager dessverre vist seg igjen.

I morgen kommer dagen som er kjent som norsk fotballs store festdag, 16. mai. Alle ønsker på denne dagen å fylle tribunene, lage fest for fotballens trofaste tilhengere og gjerne gjøre dagen til noe ekstra.

Noe ekstra har Bergens litt sårede stolthet, SK Brann, forsøkt å gjøre.

De har rettet en forespørsel til fotballforbundet om å kunne erstatte de vanlige cornerflaggene med regnbueflagg for å markere «fotball for alle» og en tydelig avstand til homofobi innenfor fotballen.

Flere av Branns profiler har i likhet med Tom Høgli nylig stilt opp for den Rafto-styrte kampanjen #tacklehomophobia, nettopp for å gi sin støtte for å bekjempe fordommer som fortsatt i 2015 henger som tung svettedamp i alle landets fotballgarderober. Sågar garderober over hele verden.

Svaret NFF har sendt til Bergen er «nei, det går dessverre ikke», noe fotballbladet Josimar har belyst.

Nei, fotballpresident Yngve Hallén? Hvorfor i himmelens navn sier man nei til noe sånt?

Jo, ifølge arrangementssjef Dag Vestlund i forbundet, som Josimar har snakket med, så er svaret fra NFF begrunnet med at «i henhold til reglene er det ikke lov å ha noen former for markeringer på spillebanen, og det inkluderer målnett og cornerflagg».

De gjemmer seg også bak at dette skal være et internasjonalt regelverk som NFF ikke kan overprøve.

Vel, for det første: Josimar har flere eksempler på at akkurat det Brann spurte om lov til å gjøre er gjort før, både av Malmö FF, kvinnelaget FC Rosengård i en Champions League-kamp og en klubb i Israel.

For det andre: Hvorfor kan man ikke overprøve det? Hvorfor ikke gjøre et forsøk på å være et holdningsskapende forbund som faktisk tør å peke litt nese til Sepp Blatter og FIFA, hvis det er dem reglene (i så tilfelle heller ikke veldig overraskende) stammer fra?

NFF har hatt sjansen før, og utfallet ble omtrent det samme.

31. mai i fjor ønsket forkjempere for homofile rettigheter å ta med regnbueflagg inn på Ullevaal til landskampen mot Russland. Et sent svar kom via politiet, om at alle andre flagg enn norske og russiske ville bli konfiskert. Etter massiv kritikk gikk NFF da en halvveis kanossagang, og tillot regnbueflagg av begrenset størrelse, der vaktene på Ullevaal skulle foreta en skjønnsmessig vurdering.

Andelen åpent homofile fotballspillere er mikroskopisk. Det er en grunn til det. Spillet jeg på nesten alle andre vis elsker har fortsatt en forhistorisk kultur langt inn i ryggmargen på dette området, som gjør at de som er homofile holder det for seg selv. Ellers blir de paria-kaste.

Svenske Anton Hysén sto frem for noen år siden, og ble da av Daily Mail regnet som den første profesjonelle fotballspilleren som gjorde dette siden Justin Fashanu i 1990. Historien til Fashanu er et skammens kapittel for fotballen. Han ble mobbet ut av Nottingham Forest av den dyktige, fargerike og homofobe managerlegenden Brian Clough, og av en stor majoritet utstøtt som fotballspiller. I 1998 tok han sitt eget liv.

– Fotballforbundet må snart bestemme seg. Er de mot diskriminering og for inkludering, eller ikke? sier Brann-supporter og #tacklehomophobia-aktivist Gjert Moldestad til Josimar.

Svaret har de vel gitt. De skylder på en manager som har gitt dem beskjed om ikke å takle. Da blir det ofte baklengsmål.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse