Annonse
Det er ingen grunn til å anta at vi ikke kommer til å trenge flere hender i eldreomsorgen, men disse hendene gjør mest nytte for seg ute i førstelinja, altså i aktiv pleietjeneste. ILLUSTRASJONSFOTO

«Kjærlighetsgaranti», men bare i offentlig regi

En “kjærlighetsgaranti” for eldre par på sykehjem er helt på sin plass. Men forutsetningen må være at den gjelder alle. Og her svikter Ap.

Med et slikt utgangspunkt blir dette en skinn-garanti. Det er kanskje godt nytt for venstresiden i Ap og fagbevegelsen, men for de eldre som blir rammet, er det bare tragisk.

­_ Eldre som har delt et langt liv skal ha rett til å bo sammen også når de blir gamle og må flytte på institusjon. Det var ett av budskapene til Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre da han la fram partiets omsorgsplan for eldre for stortingsperioden 2017-2021.

Planen er interessant og bærer preg av nytenking på et område samfunnet må bruke mye ressurser på de kommende år. Ap har brent seg på å tallfeste satsinger i eldreomsorgen, da dette har vist seg å «ikke være treffsikkert», som Støre uttrykker det. Ap har mer enn en gang møtt seg selv i døra med løftene om 10.000 nye hender og 12.000 nye sykehjemsplasser fra tidligere stortingsvalg.

Men selv om det ikke tallfestes, så skal antall årsverk i eldreomsorgen økes i takt med behovet, som det heter. Det er ingen grunn til å anta at vi ikke kommer til å trenge flere hender i eldreomsorgen, men disse hendene gjør mest nytte for seg ute i førstelinja, altså i aktiv pleietjeneste. Vi stusser derfor over at partiet vil bruke en masse årsverk på såkalte kontrollteam, som strengt tatt bare skal sjekke at de ansatte gjør jobben sin.

Vi må kunne ta det for gitt at profesjonelle fagarbeidere påser at de eldre får i seg nok mat, riktig medisin og at de kommer til de eldre, altså kundene sine, til avtalt tid. Men dette er noe av det som skal kontrolleres. Ap ser altså ikke hvilken falitterklæring det er, dersom eldreomsorgen virkelig skulle trenge en hel hær av kvalitetskontrollører for å granske hva som foregår i det daglige. Dette vil bli byråkrati av verste sort, det er ganske unødvendig, og det vil tappe ressurser fra der de trengs mest: i førstelinjetjenesten.

Ap vil bruke en milliard, blant annet på velferdsteknologi som gjør at de eldre kan bo lenger i eget hjem. Partiet vil også ha en forsøksordning der studenter kan bo på sykehjemsområder for en rimelig penge, mot at de hjelper de eldre med småting i det daglige, eller ganske enkelt slår av en prat og holder dem med selskap.

Og så er det «kjærlighetsgarantien». Det burde egentlig være en selvfølge at pleietrengende eldre par får bo sammen på sykehjem, men slik er det dessverre ikke i dag. En garanti er derfor helt på sin plass. Men forutsetningen må være at den gjelder alle. Og her svikter Ap. For Støre sier til Aftenposten at dersom kommunene ikke kan innfri garantien, er det ikke aktuelt å løse saken ved hjelp av private sykehjemsplasser.

Med et slikt utgangspunkt blir dette en skinn-garanti. Det er kanskje godt nytt for venstresiden i Ap og fagbevegelsen, men for de eldre som blir rammet, er det bare tragisk. De har jobbet gjennom et langt liv og betalt sine skatter og avgifter. Da blir det uverdig å diskriminere dem med basis i politisk ideologi på deres siste dager.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse