Annonse
FAKE NEWS: Ved hjelp av ei god historie, som dessverre ikke var sann, havnet idylliske lille Sommarøy i media over hele verden, blant annet Guardian, New York Times og CNN. Arkivfoto: Ole Åsheim

Kjedelig på jobben, Innovasjon Norge?

Ideen er god. Innovasjon Norge bør ta fram pengesekken og gjøre jobben på nytt.

Jeg tror de må ha det kjedelig på jobben i Innovasjon Norge. I alle fall når det er vinter og de sitter og lurer på hvordan de kan bidra til å få skikkelig dreis på det tungrodde reiselivet i Nord-Norge, og samtidig bli kvitt en liten flik av inntekten på 4,1 milliarder, bevilget dem av Stortinget og fylkestingene rundt om i landet.

Kanskje har de vært overbevist om at Nord-Norge trenger et skikkelig løft for at turistene skal forstå at det finnes interessante ting å se i Norge, utenom stavkirker og folkemuseet på Bygdøy. Hva har de å vise fram «oppi der»? Artige folk, kanskje? De snakker i alle fall veeldig morsomt.

Sånn kan det ha skjedd. Men jeg understreker at jeg ikke vet, for jeg var ikke tilstede på kreativitetens workshop denne vinterdagen hvor man gikk all in for å gi brandingen av en avsidesliggende landsdel a real boost.

Dermed havnet idylliske lille Sommarøy i media over store deler av verden, blant annet i selveste The Guardian:

- The 350 residents of Sommarøy in the land of the midnight sun are hoping to free themselves from the tyranny of the clock by declaring the small Norwegian island the world’s first time-free zone.

Det var bare en hake ved hele greia: historien var fake news. Det var ikke sant at innbyggerne på Sommarøy hadde erklært bygda som verdens første tidsfrie sone. Det var Innovasjon Norge som hadde vedtatt det, og som sendte ut pressemeldinger både på norsk og utenlandsk om den store oppfinnelsen på den lille øya ved bredden av ishavet.

En halv million kroner ble satt av til stuntet. Og ved å engasjere PR byråer i Oslo og London fikk pengene bein å gå på. Det manglet ikke på ressurser for å skape falske nyheter i regi av det offentlige.

På Sommarøy ble det innkalt til folkemøte. Der skulle innbyggerne angivelig ha besluttet at nok er nok, krevd å få bli tidsfri sone og kastet klokkene sine. – Bare tull og tøys, sier to av dem til NRK. De 14 sjelene som kom til møtet fikk derimot vite om Innovasjon Norges planer.

Ildsjel og primus motor for Sommarøya, Kjell Ove Hveding, tente på ideen. Han tok med seg et angivelig opprop med underskrifter fra øyboerne og reiste til Oslo for å prøve å få et møte med næringsministeren. Det fikk han ikke, men på sin vei over Løvebakken traff han på stortingsrepresentant Kent Gudmundsen (H) fra Troms. Litt harmløs moro kan neppe skade, tenkte vel Gudmundsen, dessuten gjald det jo hjemkommunen og snart er det valg.

Bilde ble tatt, med overrekkelse av underskrifter og opprop, men Gudmundsen fikk ikke beholde noen av delene, selv om han altså ble bedt om å ta saken opp i Stortinget.

Så fikk Innovasjon Norge kalde føtter. For reklame som bare er lureri er ikke nødvendigvis god reklame. I det statlige virkemiddelapparatets høyborg, med eget regelverk for etisk bevisste medarbeidere, begynte uroen å melde seg.

– Noen vil kanskje føle seg litt lurt, men man kan ikke annonsere seg til oppmerksomhet lenger, man er nødt til å fortelle en god historie, forsøkte reiselivsdirektør Bente Bratland Holm å forklare. Det nyttet lite.

Og i dag har det altså gått så langt at selveste storsjefen i Innovasjon Norge har vært ute i offentligheten og lagt seg flat på grunn av stuntet.

For det er ikke nok å fortelle ei god historie når man skal selge et produkt. Den bør være sann også.

Og det kan den jo bli, Kjell Ove Hveding?

Tidsfri sone, ingen klokker, ikke noe mas, den totale avslapning. Som skapt for slitne byfolk fra fjern og nær. Ideen er god. Innovasjon Norge bør ta fram pengesekken og gjøre jobben på nytt. Da med prosjekthåndboka foran seg, så det blir gjort skikkelig.

Ei øy uten tidstyranni.

Under en omvisning på Robben Island i Sør-Afrika, hvor folk gikk sakte og bussene enda saktere, sa guiden til meg: - Du vet, i Europa har dere klokker. I Afrika har vi tid!

 

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse