Annonse
Heidi K. Haugen, lokallagsleder i Gynkreftforeningen, formidler viktig informasjon om livmorkreft. I disse dager driver foreningen en kampanje under mottoet "Kjenn etter".

Kjenn etter!

Livmorkreft rammer flere

Livmorkreft kan som oftest oppdages i et tidlig stadium og behandles med hell, men da kreves det at symptomer tas på alvor og at legen følger det opp med en skikkelig undersøkelse.

Unormale blødninger fra underlivet hos kvinner skal alltid utredes for kreft, er budskapet til overlege ved Avdeling for gynekologisk kreft ved Radiumhospitalet, Erik Rokkones, i Gynkreftforeningens siste medlemsblad Afrodite. Slik er det dessverre ikke hos alle leger, og det kan vi ikke akseptere.

Rådet fra en av landets fremste eksperter på gynekologisk kreft er tydelig:

– Er du ferdig med overgangsalderen, og får tilbake blødning, farget utflod eller småblødninger, skal livmorkreft utelukkes. Er det farget utflod som kan være gammelt blod? Da skal du gå til lege og få tatt en prøve av livmorhulen. En slik prøve gjøres med en tynn slange som føres inn gjennom livmorhalsen og opp i livmorhulen. Så tar man ut en liten vevsprøve. Hvis det er en interessert fastlege, kan det gjøres der, men primært bør du få en henvisning til gynekolog. Henvisningen til gynekolog på en slik indikasjon, skal merkes som mistanke om kreft. Da trer det som kalles pakkeforløp for kreft inn dersom kreft påvises i prøven. I så fall skal du ha time for undersøkelse på en gynekologisk avdeling på under en uke.

Bagatellisering ikke akseptabelt

Dessverre er det en del fastleger som bagatelliserer slike symptomer. Riktignok finner man som oftest ikke kreft, men unormale blødninger fra underlivet skal alltid undersøkes for å utelukke kreft. Dette gjelder også kvinner før overgangsalderen, men kvinner som har passert overgangsalderen skal være ekstra observante på dette fordi de fleste som får livmorkreft er i den alderen. I sjeldne tilfeller kan det også ramme yngre kvinner, og har du unormale blødninger mellom menstruasjonene eller misfarget utflod, skal det også undersøkes. Heller ikke hos yngre kvinner skal slike tegn bagatelliseres. Blødninger fra underlivet kan også være et symptom på annen type kreft enn livmorkreft.

Oppsøk lege raskt

Dessverre er det også slik at mange som kjenner på symptomer kvier seg for å gå til legen og drøyer undersøkelsen lenge i håp om at det går over av seg selv. Det er dumt! Det er cirka 800 nye tilfeller med livmorkreft i Norge hvert år. Dette er en kreftform som har høy grad av helbredelse, og kvinner som får livmorkreft blir som oftest varig friske hvis sykdommen oppdages tidlig. Livmorkreft er den delen av underlivskreft som øker mest.

Vår oppfordring går derfor til flere:

– Leger må ta kvinner som kommer med underlivssymptomer på alvor.

– Kvinner må komme seg raskt til lege når de merker at noe er unormalt.

– Er du partner til en kvinne som har unormale blødninger – så er det din oppgave å sende henne til legen raskt!

Symptomer

Det er forskjellige celletyper som kan føre til livmorkreft. Det kvinnelige kjønnshormonet østrogen kan virke stimulerende på livmorkreft. Årlig rammes om lag 800 norske kvinner av livmorkreft. Gjennomsnittsalder ved diagnosetidspunkt er 65 år. Noen av de vanligste symptomene ved kreft i livmoren er:

  • Blødning fra livmor via skjeden etter overgangsalder
  • Pusslignende eller vandig utflod
  • Blødninger mellom menstruasjoner, eller ekstra kraftig menstruasjon, hos yngre kvinner som ikke er i overgangsalderen
  • Postmenopausal livmorbetennelse
  • Menstruasjonslignende smerter

Kilde: Gynkreftforeningen.no

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse