Annonse
På kort tid har landets yngste symfoniorkester markert seg med høy musikalsk kvalitet og en nyskapende, spennende profil. Og det har så vidt begynt, skriver lederen og nestlederen i styret for Arktisk Filharmoni. Foto: Arktisk filharmoni / Rune Stoltz Bertinussen

Klangen av Nord-Norge

Arktisk Filharmoni 10 år  

Vi er stolte og ikke så lite imponerte over hva Arktisk Filharmoni har oppnådd på 10 år.

- Jeg elsker dette orkesteret! Ordene kommer fra verdensstjernen Pacho Flores, som på høstparten i fjor trollbandt både publikum og kritikere i et strålende samspill med Nordnorsk Opera og Symfoniorkester, fra årsskiftet kalt Arktisk Filharmoni.

At den berømte trompetsolisten fra Venezuela virkelig mente det han sa, ble tydeliggjort ved at Flores valgte Arktisk Filharmoni som samarbeidspartner da han våren 2018 skulle spille inn sitt album «Fractales», utgitt på det prestisjetunge merket Deutsche Grammophon. Arktisk Filharmoni er forøvrig det eneste norske symfoniorkesteret som så langt har gjort innspilling for det berømte selskapet. Sist høst kunne Pacho Flores og orkesteret markere utgivelsen med konserter i Tromsø, Bodø og i selveste Concertgebouw i Amsterdam, en av de mest kjente konsertsalene i verden.

I år er det 10 år siden Nordnorsk Opera-og Symfoniorkester ble etablert. Vi feirer en pur ung musikkinstitusjon samtidig som Oslo-filharmonien markerer sine 100 år. Det skulle med all tydelighet vise at tiden var overmoden da bevilgningene kom i 2009 som ga Nord-Norge et orkestertilbud på linje med landets øvrige regioner. Men det vakte en viss oppmerksomhet at Stoltenberg II-regjeringen bestemte seg for en dristig og temmelig uvanlig modell; et symfoniorkester basert på musikerressursene i to byer, Bodø og Tromsø. Mange stilte spørsmål om det er mulig å skape et samstemt uttrykk og en enhetlig klang i et orkester som ikke øver sammen like ofte som andre orkestre. Svaret kom etter relativt kort tid; Arktisk Filharmoni utmerker seg med en friskhet og en energi i spillet som gir orkesteret en personlig signatur og spill av høy kunstnerisk kvalitet. At orkesteret etter hvert har oppnådd spellemannsnominasjoner og strålende kritikker fra både nasjonal og internasjonal presse, underbygger dette.

Arktisk Filharmoni ble etablert rundt de opprinnelige ensemblene Bodø Sinfonietta og Tromsø Kammerorkester. En slik modell gir nye og annerledes muligheter. I en tid hvor offentlige bevilgninger til de store orkestrene ikke akkurat øker, hverken nasjonalt eller internasjonalt, leter man etter nye måter å utnytte ressursene på. Her ser vi at mange finner modellen til Arktisk Filharmoni svært interessant. Den gir fleksibilitet med hensyn til form og repertoar, samtidig som etablering av orkesteret har gjort det mulig å tilby musikk i de store formatene, som operaer og symfonier, til et nordnorsk publikum.

Arktisk Filharmoni kan by på over 200 forestillinger og konserter per år. Orkesteret spiller fast i sine to byer Bodø og Tromsø, men har hele Nord-Norge og nordområdene som hjemmebane. Orkesteret samarbeider jevnlig med andre sentrale kulturinstitusjoner i landsdelen, som Hålogaland Teater, Festspillene i Nord-Norge, Nordland Musikkfestuke, Nordlysfestivalen og Top of the World internasjonale pianokonkurranse. Arktisk Filharmoni innledet nylig et samarbeid med Det Samiske Nasjonalteater Beaivváš og ønsker å styrke den allerede etablerte kontakten med samiske musikere og komponister. Orkesteret har også ansatt en egen «barneminister», som har som oppgave å skape spennende konserter til våre yngste, ofte med utgangspunkt i hendelser og fortellinger fra nord. Og den nystartede kammermusikkfestivalen på Svalbard, Arctic Chamber Music Festival, ble etablert på initiativ fra Arktisk Filharmoni og kan tilby flotte musikkopplevelser i løpet av noen magiske dager på 78 grader nord.

Nå i august er det nøyaktig 10 år siden Arktisk Filharmoni holdt sin første offisielle konsert. Det skjedde under Nordland Musikkfestuke, med en sprudlende energisk Christian Lindberg som dirigent og den svenske stjerneklarinettisten Martin Fröst som solist. En fullsatt sal med et forventningsfullt publikum hilste det nye orkesteret velkommen med stående ovasjoner. Arktisk Filharmoni kan i jubileumsåret by på konserter og forestillinger som spenner fra klassiske perler til nye bestillingsverk; fra «Carmen» til «Lyden av Arktis».

Orkesteret har i år fått ny kunstnerisk leder. Den unge, dynamiske Christian Kluxen fra Danmark har overtatt dirigentpodiet og allerede imponert det nordnorske publikummet med sitt engasjerte musikalske lederskap. Kluxen har erfaring som dirigent fra de største orkestrene i Europa og Canada, men var ikke i tvil da han ble tilbudt jobben som sjefsdirigent for Arktisk Filharmoni. - Det er noe spesielt med dette orkesteret, det er sånn «drive» i det, fortalte Kluxen da han ble intervjuet om hvorfor han ønsket jobben. Han understreket også hvor inspirerende det er å kunne lede et orkester som har klare kunstneriske ambisjoner og målsettinger, noe han finner hos orkesteret her nord.

Vi er stolte og ikke så lite imponerte over hva Arktisk Filharmoni har oppnådd på 10 år. På kort tid har landets yngste symfoniorkester markert seg med høy musikalsk kvalitet og en nyskapende, spennende profil. Og det har så vidt begynt. Gratulerer med de 10 første årene, Arktisk Filharmoni. Vi ser forventningsfullt fram til fortsettelsen.

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse