Annonse

Klar for slakt!

Hvilket kritikerkorps hadde Festspillene i Nord-Norge samla? Kari Helene Skog er ikke fornøyd - og fremmer et forslag for neste års festspill og andre kulturarrangement.

Brødtekstbilder: 
Anmelders referanseramme er liten, kompetansen på feltet lav og ikke minst oppdateringen nasjonalt og internasjonalt er marginal.

Jeg hater å få kritikk. Jeg er direkte dårlig på det. Fortell meg at jeg tar feil og jeg lover å mislike deg resten av dagen. Jeg blir i tillegg lei meg. Sur. Mannen min trøster meg med «hey, it`s human». Det er en grunn til at vi er gift.

Forrige torsdag var jeg på konsert på Festspillene i Nord-Norge. Noen timer før satt jeg med hundre andre, og fikk lest opp et påbegynt manus bestående av tekster skrevet om 22. juli. Hjertet blødde, nervene var fullstendig frynsete og Benjamin Mørks musikk i Meantime Lifetime, var akkurat det jeg trengte. Konserten balsamerte sjela, hjertet ble helt igjen, og jeg kjente hvordan kunsten kan dra deg langt langt ned, kjenne på det ubeskrivelige mørket, for så å fylle deg med lys og håp. Vakkert!

Dagen etter leste jeg tidenes slakt av samme konsert, skrevet i Harstad Tidende av musiker og komponist Håvard Lund. Jeg ringte sporenstreks en musikervenn, og vi var skjønt enige om at dette går ikke an. Man snakker ikke slik om talent. Musikere må få en scene å være på, talent må få spille 10 000 timer på scena før det sitter. Jeg tok det personlig. Jeg hater kritikk. Jeg ble sur.

I dag ser verden annerledes ut. Tiden leger alle sår. Er kritikken berettiget kommer erkjennelsen relativt ofte: Har han kanskje rett, denne slakteren fra Saltdal? Har han noen poeng når han spør om når er en artist klar for en scene? Skal vi tørre bruke tid og la kunstnere jobbe lenger med sine prosjekt før vi lanserer de?  

Denne hardhendte meningsbæreren satte tankespor. Hvem kritiserer lenger det som skapes? Hvilket kritikerkorps hadde Festspillene i Nord-Norge samla? Det var ikke mange, men skremmende få. De fleste applauderende med femmere og seksere, basert på… nettopp. Hva består anmeldelser av for tida?

Dette er ikke bare et Festspill-problem. Når Hålogaland teaters stykker blir anmeldt av våre lokale og regionale medier, er det den allmenne journalist som gjør det. Ikke nødvendigvis en utdanna, erfaren teaterviter. Anmelders referanseramme er liten, kompetansen på feltet lav og ikke minst oppdateringen nasjonalt og internasjonalt er marginal. Journalister er i mindre grad fagorientert. Kulturredaksjonene er radert de siste ti årene i alle medier. De nasjonale fagorienterte anmelderne har altfor mange steder å være på samme tid til at de kommer hit så ofte.

Kunst, teater og musikk speiler samfunnet, så dette er et samfunnsproblem. For at vi skal komme videre må våre kunstnere utvikle seg, de må få kvalifisert, konstruktiv og saklig kritikk. Det gagner publikum å få verket satt i sammenheng, og aktualisert inn i nå-tida. Vi må ha anmeldere som stiller spørsmålet – er kunsten relevant?

Det er en kunst i seg selv å anmelde, et fagfelt. Så et forslag: Vi lager et prosjekt som vies diskusjon omkring kvalitet, utvikling og definisjonsmakt i kunst og kultur. Neste år skal Festspillene ha et korps bestående av kvalifiserte anmeldere. Hver nypremiere skal få tilbakemelding. Så kan vi videreføre dette til HT har sine forestillinger, Vårscenefest neste april, og andre festivalers premiere på regionalskapt kunst og kultur. Dette korpset må få en plattform å legge ut sine anmeldelser og tilbakemeldinger på. Det er ikke sikkert det er regionale og lokale medier. Kanskje må prosjektet finne andre arenaer.

Maria Utsi – gratulerer med festivalen i år, bra jobba! Her fikk du kanskje et nytt prosjekt å delta i. Sjøl om vi risikerer en surmulende Kari Helene og økt antall andre suringer etter heftige anmeldelser som svir, men hey - it`s human!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse