Annonse

Klarsynet i opposisjon

På partiets landsmøte nylig fremsto Senterpartiet plutselig som Norges mest forsvarskåte parti.

Mest av alt kan man lure på om landsmøtedelegatene i Sp misforsto, og trodde de behandlet kravene til neste jordbruksoppgjør.

Politikkens svar på en helsebringende behandling må være å tape et valg, for så å havne i opposisjon. I hvert fall kan det se ut som klarsynet kommer fort så snart man er sparket ut av maktens gemakker.

Det er vanskelig å se noen annen forklaring på hvor kraftig forsvarsviljen har vokst i Senterpartiet. På partiets landsmøte nylig fremsto Sp plutselig som Norges mest forsvarskåte parti.

Som de eneste i den norske partifloraen gikk landsmøtet bort og vedtok at det norske forsvarsbudsjettet raskt må bringes opp på to prosent av BNP

Toprosentkravet er det NATO-alliansen har vedtatt, og USA krever, skal være målet for alle medlemslandene. I dag er det imidlertid bare to land, bortsett fra USA, som oppfyller dette kravet.

Siden nittitallet har nesten alle europeiske land rustet kraftig ned, og forsvarsbudsjettene har vært salderingspost, særlig etter finanskrisen. Norge er et av de få land blant NATOs medlemsland som har økt forsvarsbudsjettene, men ligger likevel bare på ca. 1,4 prosent av BNP.

Forsvarsbudsjettet for 2015 er på 43,8 milliarder kroner. Det var en økning på 3,4 prosent, tilsvarende 1 460 millioner kroner.

Dersom Sps vedtak skal gjennomføres må det norske forsvarsbudsjettet opp i ca. 62,5 milliarder, en økning fra dagens nivå med 18, 7 milliarder, eller en påplussing med nesten 43 prosent.

Hvordan landsmøtet finansierte denne rause påplussingen til vår forsvarsmakt, vites ikke. Det er også usikkert hva landsmøtet ville bruke de nye, årlige 18 milliardene til.

Mest av alt kan man lure på om landsmøtedelegatene i Sp misforsto, og trodde de behandlet kravene til neste jordbruksoppgjør. 

Det er selvsagt lov å skifte mening. Men det er selvsagt en smule påfallende at Sps plutselige militaristiske oppvåkning kom bare halvannet år etter at de selv hadde forlatt regjeringskontorene.

Det har aldri vært kjent tidligere at Sp har vært noen stor pådriver innad i den rødgrønne regjeringen for store økninger på forsvarsbudsjettene.

Og hvis noen nå tok Sp på ordet når det gjelder forsvarsbudsjettet, og foreslo at det skulle finansieres med bl.a. kutt i landbrukssubsidiene, ville vi nok gjenkjent det egentlige Sp.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse