Annonse
FEILAKTIG DØMT: Minst 36 personer er dømt til fengsel som følge av Navs feiltolkning av regelverket. Flere tusen saker skal nå under lupen. Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix

Klassejustis på norsk

NAV-skandalen ryster Norge, etter at et stort antall dommer for trygdesvindel er avsagt på feilaktig grunnlag. Saken er fryktelig for de som har fått summariske dommer, det er umulig å tenke seg at de mest velstående i Norge ville fått samme behandling. Mange har med god grunn en fornemmelse av at vi står overfor et eksempel på stygg klassejustis i landet vårt.

NAV-direktøren antyder at det kan dreie seg om så mange som 2400 saker etter at den norske trygderetten adopterte EUs trygderegler i 2012. NAV har sviktet fatalt i sin lovanvendelse.  Derfor står NAV nå trolig overfor et skred av erstatningssaker.

Bakteppet er at forordningen av 2012 faktisk ble innført av den rødgrønne regjeringen. Inkompetansen har vært systematisk, og kan ikke knyttes til partifarge på norske regjeringer.

VG-kommentator Tone Sofie Aglen berører kjernen i saken når hun sier at hoder ville ha rullet dersom NAV-ledelsen og politikerne ble møtt med samme krav som trygdemottakerne. Aglen peker på at mens mange nordmenn har blitt fratatt sin eneste inntekt og dømt, ser verken direktørene i NAV eller statsråd Anniken Hauglie ut til å føle sin posisjon truet.

NAV-skandalen har en bieffekt det kan være ubehagelig å ta inn over seg. Det har tross alt vært et tverrpolitisk ønske å forhindre eksport av trygdeytelser, men det viser seg altså at dette i mange tilfeller strider mot et regelverk som reguleres av EØS-avtalen.

Det er i tillegg interessant å reflektere over hvilke signaler NAV-skandalen sender til utlandet om den norske velferdsstaten. Det som nå avdekkes, vil naturligvis bli lest med lupe utenfor Norges grenser.

I praksis viser mange beregninger at statsinntektene i Norge de neste årene ikke vil ha noen sjanse til å holde følge med utgiftene. Nordmenn blir eldre, med stadig færre til å forsørge dem.

Er det da bærekraftig at millioner av mennesker innenfor EØS-området potensielt skal kunne gjøre krav på norske trygdeytelser? Realiteten er at dersom man har opparbeidet seg trygderettigheter i Norge, kan du ta de med deg dit du vil innenfor EØS.

NAV-skandalen som rulles opp kan komme til å gi ny fart til debatten om nivået på de norske trygdeytelsene, og enda en skyggeside ved EØS-avtalen.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse