Annonse
Jonas Nilsen er leder i MDG Tromsø. (Foto: MDG)

Klimapolitikk er et regnskap

Klimapolitikk er budsjett og regnskap. Slipper vi ut mer et sted, må vi slippe ut mindre et annet sted. Så enkel er klima- og miljøpolitikken i sin essens. Vi må ha budsjett i balanse, regnskapet må gå opp.

Når det gjelder økonomi, har de fleste tatt dette innover seg. Vi skjønner at vi ikke kan bruke mer enn vi har, selv om det ofte kan være vanskelig.  I alle offentlige prosjekter er økonomien derfor grundig utredet, og både regnskap og budsjett skal gå opp.

Når det gjelder klimagassutslipp, kan det virke som at de fleste politikere har skjønt det, men at mange ikke har tatt det helt innover seg. Man tar avgjørelser som om det finnes en klimabank, hvor man bare kan hente mer. At naturen kan gi oss rentefrie og avdragsfrie lån.

Dermed forlenges rullebanen og utslippsøkning aksepteres. Ofte kan gevinstene virke forlokkende, men klima- og miljøregnskapet går ikke opp og ingenting er gratis.   

Selvfølgelig kan vi øke utslippene dersom vi ønsker det, men da blir det som med lån: Det må nedbetales.  Når vi øker våre utslipp, er det noen som må betale. Familien som mister huset i flom, bøndene som mister avlingene på grunn av tørke eller bygda som blir isolert på grunn av jordras. 

Prisen på tilbakebetalingene vil være skyhøy og de fleste mennesker vil merke det på ulike måter. Derfor kan det ikke fortsette. Klimabudsjettet og klimaregnskapet må være i balanse, og utslippene må gå ned.

Hver eneste gang noe skal bygges ut, bør klimaregnskapet legges til grunn og det bør vises at prosjektet ikke kommer til å øke de totale utslippene i Tromsø. Om dette ikke kan vises, kan ikke vi være med.  

Vi sa nei til forlengelse av rullebanen, fordi det ikke kunne gjøres rede for miljø- og klimakonsekvensene. Det kunne ikke sannsynliggjøres at klimaregnskapet var i balanse.

Vi kommer også i fortsettelsen til å være kritisk til alle prosjekter som påvirker klima- og miljø, så lenge man ikke kan vise til et klimaregnskap i balanse. Da vil et klimabudsjett være like viktig som et økonomisk budsjett.

Vi er for utvikling, men det må være utvikling på naturens, miljøets og klimaets premisser.

Klimapolitikk er et regnskap. Ikke et hvilket som helst regnskap, men det viktigste regnskapet vi har. Det handler om selve livsgrunnlaget.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse