Annonse
Skolevalgsdebattene er som regel mye mer underholdende, i den forstand at deltakerne byr mer på seg sjøl. Foto: Inger Præsteng Thuen

Klimautfordringene – ikke fraværsregelen

Til de som måtte tro at det var den mye omdiskuterte fraværsregelen som dominerte debatten: glem det!

Gymsalen var stappfull av ungdommer. Her var ingen sitteplasser, bortsett fra på det knallharde golvet. Likevel holdt ungdommen stand i to og en halv time. Det var skolevalgsdebatt på Kongsbakken videregående.

Til de som måtte tro at det var den mye omdiskuterte fraværsregelen som dominerte debatten: glem det! Her var det hovedsakelig klima, miljø, olje og gass, psykisk helse og prestasjonsjag som fikk oppmerksomhet. Fraværsregelen kom på dagsordenen da ordstyrer i debatt 2, Ylva Helene Schwenke, satte den der. Og selv da tok det ikke akkurat fyr rundt temaet.

I første del av debatten, partidiskusjonen, stilte 10 partier: fra Liberalistene ute på høyre fløy til Rødt på venstre. Her var mye godt valgflesk og publikumsfrieri, uten at tilhørerne lot til å bli nevneverdig påvirket. For skoledebatt anno 2017 er ikke veldig forskjellig fra det den var for.. hm.. la oss si veldig mange år siden. Det er nå, som da, venstresiden som høster den største applausen.

Skolevalgsdebattene er også som regel mye mer underholdende, i den forstand at deltakerne byr mer på seg sjøl. Dagens debatt på Kongsbakken var ikke noe unntak. Mindre høytidelig og mer artig blir det når morsomhetene sitter ganske løst, og representantene fra Arbeiderpartiet og Rødt sang siste del av sluttinnleggene sine.

Men bak det hele lå alvoret: klimautfordringene, global oppvarming og miljøødeleggelser, økende ulikhet og fattigdom, samt hva vi skal leve av etter oljen, enten den fases ut like kjapt som MDG vil, eller varer like lenge som Frp og Høyre vil. Framtida, med andre ord.

Argumentene var jo velkjente, slik vi hører dem hver dag fra moderpartiene. KrF ville vite hvor vi skal hente pengene til velferdsstaten, hvis vi stenger oljekranene om femten år, slik MDG jobber for. MDG svarte med tradisjonelle næringer, grønt skifte og ny teknologi. Asylsøkere inn – olje ut.

Det går selvsagt ikke an å føre en politisk debatt på videregående, uten at skolepolitikken diskuteres. SV ville ha puggingen vekk, det samme med fraværsgrensa og eksamener. Rødt går enda lenger. Sp vil ha fraværsgrensa fjernet og borteboerstipendet økt. Mens Høyre og Frp viste til skolepolitikken som er ført de siste fire årene, som de mente er riktig god. Bortsett fra at  tvungen nynorsk ser ut til å være helt umulig å bli kvitt.

Så skulle man jo tro at forsamlingen var trøtt og lei etter nærmere to timer med partipolitikk i et lokale med harde golv og veldig tung luft. Og at et tema som psykisk helse kanskje ville avstedkomme et langt gjesp.

Det skjedde ikke. I stedet satt om lag et par hundre tilhørere tilbake for å lytte til diskusjonen om psykisk helse, prestasjonsjag og karakterpress, kroppsfokus, mobbing og en skolehelsetjeneste som bør bli mye bedre. Det dreide seg om kostnadene ved å skulle være best i alt. Det har ført til at en av fire jenter i 10. klasse sliter psykisk, ble det sagt.

Det er et svært viktig tema. Og her står ungdomspartiene ganske samlet. Kanskje klarer de å påvirke sine respektive partier. Oppslutningen om denne diskusjonen vitner om at den egentlig bør løftes adskillig lengre fram i den pågående valgkampen.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse