Annonse
SKAL FLYTTES: Minnetavlen i kirkeparken skal flyttes tilbake til kirkas hovedinngang vendt mot Storgata, fastslår ordfører Kristin Røymo og kommunestyrerepresentant Olga Goldfain Ap).

Klok avgjørelse

Man skal aldri undervurdere eller ignorere folks følelser i saker som dette.

Minnetavlen over krigens falne skal flyttes tilbake mot Storgata. Det er konklusjonen fra utvalget som har vurdert denne høyst spesielle saken. Det er en riktig og klok beslutning.

Minnetavlen som sto i det nordvestlige hjørnet av Kirkeparken ble omplassert i forbindelse med renoveringen av parken i fjor. Det skapte sterke reaksjoner fra etterlatte og pårørende til noen av de 192 personene som er navngitt på minnetavlen. De reagerte på at krigsminnesmerket var flyttet til et langt mindre synlig sted lenger bak i parken, med en liten bilparkeringslomme rett ved siden av.

For mange ble dette sett på som en degradering av et monument over de av byens innbyggere som falt under andre verdenskrig. Det var sårt for mange etterlatte, og ble betraktet som både historieløst og respektløst. Flere av de falne på denne tavlen omkom i krigshandlinger på havet, og ble aldri funnet. Dermed ble minnetavla også oppfattet som det nærmeste man kommer et gravsted.

Kommunestyrerepresentant Gunnar Pedersen (H) har vært en pådriver for å få monumentet tilbake til en plass ved Storgata. Det så ut til å få flertall i kommunestyret, men så ville Ap ha et eget utvalg til å se på saken først. Dette utvalget, som har bestått av politikere, forsvarsinteresser, historikere og etterlatte, har altså nå konkludert. Minnesmerket blir flyttet tilbake, nesten på samme plass som det hadde.

Utvalgsleder Olga Goldfain (Ap) sier til Nordlys  at det skal være plass til blomster på begge sider av minnetavlen, samt muligheter for å legge ned krans. Man skal også se på om det er plass til en benk ved siden av.

Etter så solid vurdering og behandling av saken, er det utenkelig at ikke kommunestyret slutter seg konklusjonen, når saken skal opp i juni.

Man skal aldri undervurdere eller ignorere folks følelser i saker som dette. Det var en helt unødvendig provokasjon og et feilgrep å flytte minnesmerket, fordi det ikke «passet inn» i den nye, spesialdesignede parken. Når tavlen nå skal flyttes tilbake, har kommunens administrasjon regnet ut at det kan bli en dyr affære. Regninga kan visstnok komme opp i 1 million kroner. Men sånn er det jo med feilgrep og unødvendige dumheter. De koster ofte dyrt.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse