Annonse
KALDT KLIMA: Fra et arrangement på den røde plass i Moskva 18 mars, der både den folkerettsstridige annekteringen av Krim-halvøya og Putins valgseier ble feiret - samtidig. Foto: TARJEI ABELSEN.

Nødvendig respons fra Norge

Norge har valgt en fornuftig linje ved å følge de øvrige skandinaviske land og de baltiske statene Estland og Latvia, som også har utvist russiske statsborgere.

Over 100 russiske diplomater blir sendt tilbake til Russland fra USA og en rekke europeiske land. Det er en koordinert respons på bruken av kjemiske våpen i drapsforsøket på Sergei Skripal, en tidligere russisk etteretningsagent, og hans datter, i Salisbury den 4.mars.

Forsker Jakub Godzimirksi ved Norges utenrikspolitiske institutt (NUPI), sier til NRK at reaksjonene fra USA, Canada og en rekke NATO og EU-land, tyder på at det finnes håndfaste bevis på at Russland er direkte eller indirekte innblandet i forgiftningen på britisk territorium. Vestlige ledere ønsker derfor å sende et tydelig budskap om at saken blir betraktet som et angrep på vestens kollektive sikkerhet.

Norge utviser en russisk diplomat, det samme gjør våre nærmeste naboland Finland og Sverige, mens Danmark utviser to.

-Diplomaten som nå er bedt om å forlate Norge har bedrevet virksomhet som er uforenlig med rollen som diplomat, sier UDs Frode Overland Andersen til NRK. Det må tolkes som en klar hentydning om at diplomaten i virkeligheten har arbeidet for den russiske etteretningstjenesten.

Reaksjonene fra den russiske ambassaden i Oslo er som forventet. Russland nekter for ethvert ansvar for bruken av nervegift, og det varsles at utvisningen vil få konsekvenser som Norge må bære ansvaret for. I nord frykter mange at det vanskelige forholdet vil svekke både grensesamarbeid og folk til folk-samarbeid.  I Kirkenes er det også uro over hvilke følger eskaleringen vil få for den tidligere norske grenseinspektøren Frode Berg, som sitter fengslet i Moskva, siktet for spionasje.

Det er naturligvis også liten tvil om at utvisningen styrker den overbyggende fortellingen i Russland om at landet er isolert og omringet av sin fiende Vesten. Dette er et narrativ som dyrkes frem i de statskontrollerte mediene og sitter meget dypt i den russiske befolkningen. Ingen bør være i tvil om at også Norge er en del av dette fiendebildet.

At mange, spesielt i Nord-Norge med vår nærhet til en stormakt, er bekymret over en slik utvikling er forståelig. Norge har likevel valgt en fornuftig linje ved å følge de øvrige skandinaviske land og de baltiske statene Estland og Latvia, som også har utvist russiske statsborgere.

Dersom det finnes sterke bevis på at Russland står bak giftangrep på  britiske statsborgere, er det en brutal og aggressiv adferd som må møtes med fasthet, og ikke ettergivenhet.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse