AKTIV: Ordfører i Sør-Varanger, Rune Rafaelsen, mener det er viktig å posisjonere seg aktivt i regionreformen. Nå kan vi ikke sitte og sutre lengre, mener han. Foto: Stian Hansen/iFinnmark

Kirkenes viser vei

Rune Rafaelsen fremstår som en uredd og tydelig strateg på vegne av den nye stor-regionen i nord.

En delegasjon fra Sør-Varanger kommune under ledelse av ordfører Rune Rafaelsen besøker sentrale institusjoner i Tromsø torsdag og fredag denne uken.

Rafaelsen sier at Sør-Varanger kommune umiddelbart ønsker å starte arbeidet for å gi den nye regionen et innhold.

- For oss blir aksen Kirkenes-Tromsø svært viktig. Jeg vil jobbe for at Sør-Varanger kommune blir en sentral aktør i det nye Nord-Norge, sier Rafaelsen.

Dette er lovende fra en profilert ordfører i Finnmark. Han posisjonerer selvsagt sin egen by i et nytt politisk rammeverk, og det er helt legitimt. Samtidig trenger den nye regionen sterke og uredde politiske strateger, som kan bygge samfunn gjennom å målbære regionens egeninteresser.

Rafaelsen er blant annet en talsperson for at statlige funksjoner som helse og samferdsel må styres fra den nye regionen. Han er tydelig på at dagens organisering av Helse Nord er dysfunksjonell, og han trekker frem PCI-striden som et eksempel på hvorfor det er nødvendig med endringer.

Det kan man være uenig eller enig i, men det er ingen tvil om at Rafaelsen her plasserer seg i førersetet med en offensiv tenkning rundt det han selv kaller det «nye Nord-Norge».

For Sør-Varanger vil det være mye å hente ved en tettere samhandling med Tromsø. Det handler om næringsliv, helse og reiseliv (Kirkenes er denne vinteren vertskap for 10.000 asiatiske vinterturister) og ikke minst kunnskap. Her spiller UiT Norges arktiske universitet allerede en sentral rolle.

Et senter for digitalisering av arkiv og samlinger, som UiT har kjøpt fra Universitetet i Oslo, flytter nå sin administrasjon til Kirkenes med et dusin ansatte. I tillegg ønsker UiT å styrke utdanningstilbudet ved sitt Campus Kirkenes, der man i dag har 11 ansatte og rundt 130 studenter.

Sør-Varanger og Kirkenes fortjener ros for å gi seg selv en betydning som peker langt ut over det lokale. Det å ha et ønske om å spille en nasjonal rolle, har grensebyen med sin internasjonale orientering alle forutsetninger for. Rett over grensen i Russland bor det nesten 800.000 innbyggere i Murmansk fylke.

Og med en fremtidig jernbane fra Rovaniemi til Kirkenes vil rollen som et ankerfeste i den nye arktiske regionen bli ytterligere styrket.

Det handler om å løfte hele Troms og Finnmark sammen. Det er ingen som vil gjøre jobben for oss, vi må gjøre jobben selv, sier Rafaelsen.

Det har han helt rett i. Kirkenes kommer til å gjøre Tromsø sterkere. Og motsatt. Det er ingen hemmelighet at mange i Finnmark nå er lei av sutring og nedsnakking av den nye regionen. Kirkenes sender nå et viktig signal ved å slå fast at storbyen Tromsø ikke er en fiende, men en viktig partner for å utvikle Finnmark.

Mulighetene er uendelige, og det er Rafaelsen en eksponent for med sin mulighetsorienterte optimisme. 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse