Annonse
VERVET: Byutviklingskomieen har gitt klarsignal til et av de mest spennende utbyggingsprosjekt i bykjernen på lang tid. Illustrasjonsfoto

Klokt fra byutviklingskomitéen

Tromsø trenger innovative utbyggingsprosjekt som Vervet.

Den nye bydelen vil bli urban samtidig som planene ser ut til å ivareta bokvalitet, trivsel og miljø.

Gode boforhold og positiv byutvikling opptar de fleste av oss. I en by som Tromsø, som har sterkt vekst og derfor er i kontinuerlig endring, er engasjementet naturlig nok høyt. Et av de viktigste bidragene til å dempe konflikter som kommer i kjølvannet av utbyggingsplaner, er at vi har politikere som er i dialog med, og lytter til innbyggerne.

Torsdag behandlet byutviklingskomitéen to viktige utbyggingsprosjekter i Tromsø: den gamle skipsverfttomta og høyblokker i fjæra i Kroken. I sistnevnte sak sa en enstemmig komité nei til å følge administrasjonens innstilling. Naboprotestene nyttet, det blir ingen svære blokker i fjæresteinene i Kroken vest. Begrunnelsen er at disse vil legge småhusbebyggelsen bak i skyggen, og at gjeldende reguleringsplan er fra 2012. Og her er komitéleder Olga Goldfain (Ap) forbilledlig klar: folk må kunne forvente forusigbarhet!

Det kan ikke være slik at godkjente byggeprosjekter kan endres og ese ut fordi utbyggerne kommer på andre idéer underveis. Det kan heller ikke være slik at fortetting blir et slags hokus-pokus begrep som trumfer alt annet, herunder også kommunens pålitelighet i forhold til vedtatte planer. Det svekker tilliten til lokaldemokratiet.

Byutviklingskomitéen var også på befaring på den gamle skipsverfttomta. Her fikk utbygger tommelen opp for et av de mest spennende utviklingsprosjekt i bykjernen på lang tid. Resultatet av mekling med Riksantikvaren er nå lagt som ramme for justering av gjeldene planverk. Hensynet til Skansen har stått sentralt.

Den gamle og slitne skipsverfttomta skal forvandles til en helt ny bydel, med 440 boenheter, næringsarealer og hotell. I planene inngår bevaring av det gamle maskinverkstedet, deler av slippene, samt tre eldre trehus. Området skal være bilfritt og ha både offentlig og privat oppholdsareal, inkludert torg, byrom og sjøbad! Det siste etter forslag fra Øyvind Hilmarsen (H), som fleipet med at dette også kunne være en kompensasjon til dem som er misfornøyd med badelandets plassering oppe på øya.

Hotellet vil ruve ja, men dette er byens sentrum og hotellet er plassert mot nord, tett inntil Tromsøbrua. Den nye bydelen vil bli urban samtidig som planene ser ut til å ivareta bokvalitet, trivsel og miljø. Det blir spennende å følge dette byggeprosjektet, fra de første bygningene står klare i høst, til alt skal være ferdig i 2026. Tromsø trenger innovative prosjekt som dette!

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse