Annonse
KLOKE JUSTERINGER: Arbeiderpartiets gruppeleder Jarle Heitmann sier at Ap støtter lovlighetsklagen om Arctic Center. Det er dermed klart at saken skal behandles på nytt i kommunestyret.

Klokt av Heitmann og Ap

Gruppeleder Jarle Heitmann viser nå lederskap i en sak om har vært krevende for Tromsø Ap.

Onsdag tok Arctic Center-saken en ny vending. Det har blitt kjent at kommunedirektøren i Tromsø gir støtte til hovedpunktene som er fremført i lovlighetsklagen fra flere representanter i kommunestyret.

Forslaget fra Arbeiderpartiet i kommunestyremøtet den 29.april ble altså feilaktig behandlet som utsettelsesforslag, og skulle ha vært realitetsbehandlet.

Det er derfor ingen overraskelse at ledelsen i Arbeiderpartiets kommunestyregruppe, Jarle Heitmann og Tone Marie Myklevoll, ifølge iTromsø nå vil støtte klagen fra blant andre Høyres Sebastian Henriksen og Frps Bjørn Gunnar Jørgensen.

Man kan stille spørsmål ved måten klagen er fremmet på, med utgangspunkt i at det ikke er opposisjonspolitikerne selv som har skrevet klagen, slik det det fremgikk i en nyhetsartikkel hos avisen iTromsø tirsdag.

Uansett tyder alt på at det nå blir ny realitetsbehandling i kommunestyret. Trolig kan det skje allerede i juni. Der er det sannsynlig at reguleringsplanen for Arctic Center blir vedtatt, med støtte fra hele eller deler av Arbeiderpartiet, etter at representantskapet i partiet har fått gi råd til kommunestyregruppen. Dermed vil det være sikret flertall for Arctic Center.

Resultatet kan bli at Ap gir støtte til et mer klimavennlig prosjekt, med mindre belastning på myrområder, og fossilfri byggeplass. I tråd med det opprinnelige forslaget fra Ap-gruppen i møtet den 29.april, vil administrasjonen i kommunen bli bedt om innarbeide endringer i reguleringsplanen som sikrer at skitrekket blir etablert parallelt med brukstillatelse til byggeområdene.

Tromsø Arbeiderparti fortjener honnør for å støtte lovlighetsklagen. Det viser at viljen til å legge øret til bakken og lyttet til folkets puls, er tilstede i Ap.

En meningsmåling i Nordlys siste uken i april viste nemlig at et klart flertall i Tromsø ønsker at reiselivsanlegget i Håkøybotn skal bygges. Det er også et klart flertall for prosjektet blant Arbeiderpartiets egne velgere.

Arbeiderpartiet vil nå få kritikk for ny vingling. Det vil komme rop om “omkamp” om Arctic Center. Det skal partiet ta med stor ro. Adgangen til lovlighetsklager på politiske vedtak er forankret i retningslinjer gitt av Stortinget. Gruppeleder Jarle Heitmann viser lederskap i en sak som kan få betydning for den videre utviklingen av Tromsø som reiselivsdestinasjon. I tillegg vil byggingen  gi ringvirkninger i næringslivet og skape minst 100 tiltrengte arbeidsplasser midt i en omfattende økonomisk krise.

Hvis Arbeiderpartiet nå sikrer utbyggingen av Arctic Center, vil det bli møtt med anerkjennelse både blant egne velgere, og i næringslivet.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse