Annonse
HELOMVENDING: Å lytte til lokale reaksjoner og innvendinger er å ta både flysikkerheten og næringslivets reaksjoner på alvor. Det har Tromsø SV gjort i denne saken. Foto: Torgrim Rath Olsen

Klokt av Tromsø SV

Det er en modig og klok helomvending fra SVs side.

Tromsø SV har snudd og vil likevel gå inn for at rullebanen på Langnes skal forlenges. – Vi har fulgt den offentlige debatten og kommet til en annen konklusjon i forhold til det vi stemte for i Miljø-, klima- og samferdselsutvalget, sier SVs gruppeleder Pål Julius Skogholt til Nordlys.

Det er en modig og klok helomvending fra SVs side. Og det er, som Skogholt uttrykker det, slett ikke noe nederlag å endre syn. Å lytte til debatt og argumentasjon etter et omstridt politisk vedtak er aldri noe nederlag. Og å endre syn i forhold til lokale innvendinger er å ta både flysikkerheten og næringslivets reaksjoner på alvor.

Miljøproblemene med flytransport løses ikke ved å la være og forlenge rullebaner på flyplassene. Dette er og blir en teknologisk utfordring som det jobbes intenst med. I denne sammenhengen blir nei til forlenget rullebane i Tromsø symbolpolitikk.

Det vakte berettiget oppsikt da et flertall i Miljø, klima og samferdselsutvalget for to uker siden sa nei til utviding på flyplassen. Det skjedde få dager etter at styret i Avinor hadde bevilget 1,1 milliard til ny terminal. Det spesielle ved vedtaket var at både Ap og Sp var med på beslutningen.

Vedtaket skapte rystelser i den politiske toppledelsen i de to partiene. Både ordfører Gunnar Wilhelmsen og varaordfører Marlene Berntsen Bråthen var raskt ute med å erklære at dette verken var Arbeiderpartiets eller Senterpartiets politikk, og at dette heller ikke ville bli resultatet når saken kom til kommunestyret.

Tromsø har i løpet av de siste årene befestet seg som et spennende og interessant reisemål for turister fra hele verden. Reiselivet er blitt en stor og betydelig næring i kommunen, med tusenvis av arbeidsplasser og viktige lokale skattekroner. I tillegg til dette er en forlengelse av flystripa sørover viktig for flysikkerheten. Å si nei til utvidelse av rullebanen på flyplassen er både en sikkerhetsmessig og næringsmessig feilslutning.

Nå har SV, og gruppeleder Pål Julius Skogholt, som var med på å fremme dette forslaget, endret syn. Det er en klok beslutning. Det er som kjent ingen skam å snu.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse