Annonse
TØFF START: Hvor mange kameler ordfører Gunnar Wilhelmsen må svelge de neste tre årene, er for tidlig å si. Men det første året hans har gitt oss en forsmak. Den smaker neppe godt i ordførerens gane, skriver sjefredaktør Helge Nitteberg i denne kommentaren. Foto: Yngve Olsen

Knallhard start for Wilhelmsen – og flere slag i vente

Den mangeårige TIL-formannen Gunnar Wilhelmsen har fått en knallhard start på politikerkarrieren. Tre fjerdedeler av kampen gjenstår. Alt tyder på at fortsettelsen blir minst like tøff.

Denne optimismen kommer Wilhelmsen definitivt til å få god bruk for de neste tre årene.

I disse dager feirer Wilhelmsen ettårsdag som Tromsøs ordfører. Skjønt, han feirer neppe. Det har vært et krevende år. Noe Wilhelmsen heller ikke legger skjul på.

– Det har vært sju-åtte måneder med korona. Det har vært veldig krevende, sier Wilhelmsen i et intervju med Nordlys etter ett år i ordførerstolen.

Den første prøvelsen kom allerede da valgresultatet var klart i fjor, altså flere måneder før korona ble en del av dagligtalen vår. Ingen Tromsø-ordfører har i nyere tid hatt færre velgere i ryggen enn Wilhelmsen (18,9 prosent). Dermed ble Wilhelmsen og Ap avhengig av støtte fra intet mindre enn tre andre partier, for å danne flertall i kommunestyret.

Det betyr at utålmodige Gunnar Wilhelmsen i sak etter sak må inngå kompromisser. Som om det ikke er utfordrende nok å samle sitt eget parti, må han forholde seg til SV, som er nesten jevnstore med Ap. Han må forholde seg til Sp, som har varaordføreren. Og ikke minst må han forholde seg til MDG, som trolig står lengre unna Wilhelmsen i viktige spørsmål enn flere av opposisjonspartiene.

Hvor mange kameler ordføreren må svelge de neste tre årene, er for tidlig å si. Men det første året hans har gitt oss en forsmak. Den smaker neppe godt i ordførerens gane.  

Uansett hva Wilhelmsen måtte si, må Arctic Center-saken ha vært den mest krevende kamelen å svelge.Wilhelmsen må ha regnet med at alliansepartnerne i SV og MDG ville stemme ned prosjektet som han har investert millioner av egne kroner i og jobbet for i årevis. Men at hans eget parti skulle bli tunga på vektskåla, var langt verre. På et gruppemøte i Ap 12. mai la en skuffet Wilhelmsen lite imellom overfor partifellene sine. – Det var ei regelrett kjølhaling, sa en av Ap-politikerne til avisa iTromsø.

I høst ble Arctic Center-planene stemt ned på nytt, med tommelen ned fra hele Aps kommunestyregruppe. Nå er ballen lagt død, i alle fall for resten av denne fireårsperioden.  Men de interne brytningene i Tromsø Ap er neppe over med det.

Tvert imot er det lite som tyder på at de neste tre årene blir bare fryd og gammen internt i Arbeiderpartiet. Til det er de politiske motsetningene for store. Slik partiet fremstår i dag, vil Wilhelmsen-fraksjonen fort kunne havne i mindretall i saker hvor det står mellom vekst og vern – og i saker som handler om å anerkjenne viktigheten av et sterkt, privat næringsliv.

Næringslivet i Tromsø er hardere rammet av koronakrisen enn mange andre kommuner. Det gjelder særlig reiselivsnæringen, men også andre næringer som skaper inntekter og arbeidsplasser. Den fortsatt høye arbeidsledigheten i Tromsø, må løses gjennom at det skapes nye, private arbeidsplasser i kommunen.

Her spiller kommunen og lokalpolitikerne en avgjørende rolle. Hvis Tromsø kommune skal løse arbeidslivskrisen, må politikere og byråkrater si ja til langt mer enn man ville gjort i en normalsituasjon. Det kan fort skape nye spenninger mellom den mangeårige forretningsmannen Gunnar Wilhelmsen, som vil si ja til det meste som skaper vekst, og krefter til venstre for Wilhelmsen som i større grad vil vektlegge miljø. Dette peker Wilhelmsen selv på i intervjuet med Nordlys:

«Det som er situasjonen er at Arbeiderpartiet og sosialdemokratiet har en utfordring i forhold til vekst og vern. Det er ingen tvil om det. Det som for meg er helt avgjørende er at Arbeiderpartiet må ha fokus på arbeidsplasser. Det er det jeg kjemper for. Det er altfor lite industritenkning i Tromsø. Se hva de får til på Senja. Havbruksnæringa der har evighetsperspektiv på ting. Skal vi ha utvikling i denne kommunen og denne landsdelen, må vi skape arbeidsplasser», sier Wilhelmsen.

Parallelt med de store utfordringene i arbeids- og næringslivet, har kommunen fortsatt en stor jobb foran seg med å få økonomien på rett kjøl. Det betyr knallharde prioriteringer for Wilhelmsen og politikerkollegene i årene framover, noe som igjen kan skape grobunn for konflikter mellom og innad i de fire posisjonspartiene.

Med en rekke utfordringer og motsetninger, kan man saktens lure på om Gunnar Wilhelmsen angrer på at han satte forretningene sine til side for å bli ordfører.  Men i intervjuet med Nordlys hevder Wilhelmsen at han stortrives i jobben.

«Hvis jeg på en skala fra 1 til 10 skulle si hvor artig, interessant og givende det er å være ordfører, er svaret 9,6», sier Wilhelmsen til Nordlys og gliser bredt.

Den optimismen kommer han definitivt til å få god bruk for de neste tre årene.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse