Annonse
INTET NYTT: Petroleumsaktivitet i Arktis er ikke noe nytt. ConocoPhillips har f.eks. eksportert LNG fra Kenai i Alaska sammenhengende siden 1965 til Japan. Det er ett blant mange eksempler på petroleumsaktivitet i arktiske strøk, i Alaska, Canada og Russland. Foto: ConocoPhilips

Knausgårds kamp i nord

Det er sannelig ikke hverdagskost at over 200 norske kulturpersonligheter uttrykker et så stort engasjement for hva som foregår nord for polarsirkelen.

Dersom Knausgård og de andre opproperne vil gjøre vei i vellinga i forhold til klima, hvorfor krever de ikke at staten må plugge igjen alle borehullene i sør?

Vi er varme tilhengere av at forfattere, artister og kunstnere deltar i samfunnsdebatten og utfordrer både makta og gjengse meninger. Da er det også en selvfølgelighet at de får tåle svar og motargumenter.

I Dagsavisen ble det for få uker siden trykket et opprop fra en rekke norske kulturpersonligheter, med tittelen «Stopp grunnlovsstridig oljeleting i nord». Blant disse var det 54 forfattere, med prominente navn som Jon Michelet og Karl Ove Knausgård i spissen.

Kravene i oppropet gikk på at 23. konsesjonsrunde måtte avlyses. Hvis leteboringer i nord blir gjennomført vil underskriverne gå til søksmål mot staten.

I nord takker vi for oppmerksomheten og interessen for hva som skjer her oppe under Nordpolen. Det er sannelig ikke hverdagskost at over 200 norske kulturpersonligheter uttrykker et så stort engasjement for hva som foregår nord for polarsirkelen.

Når det er sagt, må vi nok også innrømme at vi finner innholdet i kulturarbeidernes opprop både kunnskapsløst og en smule kuriøst.

Kuriøst fordi det er bekymringen for klimaendringene som hevdes å være årsaken til kravet om at Arktis skal totalfredes for enhver pris.

Da må vi i all beskjedenhet få lov å påpeke at det som foregår – og eventuelt vil komme – av petroleumsaktivitet i nord, er fullstendig marginalt i forhold til hva som skjer hver dag i Nordsjøen og Norskehavet.

Der vil oljeutvinning også fortsette i tiår fremover. Dersom Knausgård og de andre opproperne vil gjøre vei i vellinga i forhold til klima, hvorfor krever de ikke at staten må plugge igjen alle borehullene i sør?

Omsorgen for Arktis er jo hyggelig, men kanskje i litt for liten grad kunnskapsbasert. Det pekes på faren for å ødelegge naturverdier fordi det er så hardt klima i nord.

I dette klimaet har imidlertid folket i nord drevet næringsvirksomhet i århundrer, på land, til havs og på isen.

Menneskene i nord har høy kompetanse på området og kommer aldri til å akseptere at en eventuell petroleumsaktivitet skal drives etter annet enn de strengeste sikkerhets- og miljøkrav.

Sikre teknologiske løsninger tilpasset et arktisk klima er også i høy grad i petroleumsbransjens interesse.

Den hater nemlig å tape penger.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse