Annonse
NY BYDEL: Kroken var et av de første store boligfeltene som ble bygd i Tromsø. Nå har det i mange år blitt bygd altfor få boliger, med det resultat at boligprisveksten er den største i landet. Foto: Torgrim Rath Olsen

Kokende hett boligmarked

Spørsmålet er om resepten byrådet presenterer er i stand til å kurere feberen i boligmarkedet.

Det er god grunn til å spørre om byrådets klokkertro på at private utbyggere skal trekke nesten hele lasset, er fundert mer i ideologi enn i realiteter.

Tromsøs byrådsleder Øyvind Hilmarsen har rett i at boliger er den viktigste betingelsen for at et samfunn skal fungere, blomstre og vokse. Det er da man må spørre seg om hvorfor Tromsø kommune i så mange år har forsømt seg på nettopp dette området? 

Landsdelens største by har betydelige voksesmerter og det er i «bo-foten» det gjør aller mest vondt. Situasjonen er såpass prekær at fremover vil boligmangelen i Tromsø true videre vekst og sinke utviklingen av nye arbeidsplasser.

Det er selvsagt bra, om enn noe sent, at byrådet setter fingeren på problemet og lover å gjøre noe med det. Men det må bemerkes at mens skiftende politiske allianser har styrt den kommunale skuta har utviklingen ført til at presset på boligmarkedet har sendt prisene til himmels.

Boligprisveksten i Tromsø de siste fem år er den høyeste i landet, viser tall fra Eiendom Norge. 

Av de seks største byene i Norge, topper Tromsø statistikken for boligprisvekst med 46 prosent i femårsperioden 2010-2014, mot Oslos 40,5 prosent, Bergens 42,2, Stavangers 34,5 og Kristiansands 10,5 prosent. Bare Trondheim kan konkurrere med en prisvekst på 45,9 prosent.

Den gjennomsnittlige prisen pr. kvadratmeter bolig i Tromsø er nå ca. 40 000 kroner. For unge mennesker som skal etablere seg er det nå snart umulig å komme seg inn på boligmarkedet uten rike foreldre. Leieprisene skyter selvsagt også oppover i et overopphetet marked.

Denne enorme prisveksten har politikerne hovedansvaret for. Det er de som skulle tatt hånd om utviklingen ved å sørge for at det ble bygget langt flere boliger. Nå annonserer imidlertid byrådet at de skal ta tak i saken med en ny boligpolitisk handlingsplan.

Spørsmålet er om resepten de presenterer er i stand til å kurere feberen i boligmarkedet. Å fortette og bygge i høyden i sentrumsnære boligstrøk, er et åpenbart korrekt grep.

Men det er god grunn til å spørre om byrådets klokkertro på at private utbyggere skal trekke nesten hele lasset, er fundert mer i ideologi enn i realiteter. Målet om 900 nye boliger i året krever kanskje mer av det offentlige enn bare å lokke med rask behandling av reguleringsplaner.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse