NEDTUREN FORTSETTER: Ledelsen i Arbeiderpartiet virker lammet av indre strid. Her er partileder Støre sammen med partisekretær Kjersti Stenseng, nestleder Hadia Tajik og avgått nestleder Trond Giske.

Nedturen fortsetter for Støre

Arbeiderpartiets kollaps ser ut til å ha lammet partiet politisk.

Arbeiderpartiets kollaps overskygger alt annet i norsk politikk. To meningsmålinger i henholdsvis VG og NRK onsdag denne uken viser kraftig tilbakegang for Støre. Ap faller 2,6 prosent på NRK-målingen, og 2,5 prosent på VG-målingen. Partiet nærmer seg faretruende 20 prosents oppslutning. Dette er ekstraordinært for et parti der en oppslutning på over 30 prosent var dagligdags for inntil et år siden.

Den pågående politiske diskusjonen om krisen i luftambulansetjenesten er et aktuelt eksempel på Arbeiderpartiets problemer.  Partiet er tuftet på kompromiss mellom ulike interesser, arbeid og kapital, nord og sør, bygd og by. Og i luftambulansesaken ønsker Ap nettopp å fremstå som et parti som søker kompromiss og ansvarlighet.

Men dermed har også Ap gitt Senterpartiet, Rødt og SV eierskap til saken. Ap risikerer å bli oppfattet som unnvikende, mens andre partier leder an i saken med krav om granskning og nytt anbud, som i Nord-Norge ser ut til å være på linje med folkemeningen.

Men det vil ikke Ap, og dermed kan luftambulansesaken bli et nytt eksempel på hvordan Ap glipper på det som kunne blitt vinnersaker for partiet i distriktene. Noe av det samme har vi tidligere sett i sakene om Andøya og forliket om langtidsplanen for Forsvaret.

Fra en tilværelse i opposisjon er spørsmålet om ikke Ap må velge seg saker med symbolkraft der man våger å stå linjen helt ut. Det vil si, ikke søke kompromiss for enhver pris. Knapt noen i Nord-Norge ville felt en tåre om Støre overlot til Hareide og KrF å avgjøre om man vil ta belastningen ved å stå alene med støtte til helseministeren i luftambulansesaken. Men for Ap har alt handlet om å stå sammen med et KrF som mest av alt er opptatt av å ikke stenge veien for seg selv inn i Solberg-regjeringen.

Arbeiderparti-skuta har vært ute i hardt vær mens Jonas Gahr Støre har stått ved roret. Etter en feilslått valgkamp sist høst, har elendigheten bare fortsatt med “Giskegate”, indre splid og meningsmålinger som peker nedover. Ansvaret hviler tungt på partileder Støre, og hans autoritet er svekket. Spørsmålet er om dagens partileder har like stor utholdenhet som Jens Stoltenberg utviste, etter at han i 2001 fikk ansvaret for det dårligste valgresultatet for Ap etter krigen med 24,3 prosent. Fire år senere seilte Stoltenbergs rødgrønne allianse inn i regjeringskontorene og forble der i åtte år. Uten at det er gitt at den samme typen allianse er løsningen 15 år senere.

Aps nåværende krise kan forklares med politiske konjunkturer både innen- og utenlands. Sosialdemokratiske partier i mange land opplever tilbakegang. Men det handler også om ledelse på toppen. I Danmark har sosialdemokratene igjen kommet på offensiven under Mette Frederiksens tydelige lederskap. I Norge er Ap-skuta helt ute av kurs og trenger både ny politisk ballast og en retning som velgerne kan identifisere seg med.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse