Annonse
“Vi klarer ikke alltid å se effektene av investeringer før de er gjennomført. NOE vil skje, og det kan bli stort!” sa Sveriges tidligere statsminister Gøran Persson til avisa Fremover om dobbeltspor på jerbanen mellom Narvik og Boden/Luleå. Foto: Terje Næsje, Fremover

Det er å håpe at våre naboer i øst kan være øyeåpnere for våre egne myndigheter og næringslivsaktører

Kollektiv sjølvdiskriminering kan lett erstattes med kollektiv optimisme. Valget er vårt. I 2018 er mytenes tidsalder så definitivt forbi.

Like før påske hadde avisa Fremover en interessant artikkel om Sveriges tidligere statsminister Gøran Persson – nå styreleder i LKAB. Som foredragsholder under Svarta Bjørn-konferansen hevdet han at dobbeltspor mellom Narvik og Boden/Luleå vil være positivt for både Norge og Sverige – ja, for heile Nord-Europa med. “Vi klarer ikke alltid å se effektene av investeringer før de er gjennomført. NOE vil skje, og det kan bli stort!” sa Persson.

I Tromsø under Arctic Frontiers-konferansen i januar i år uttalte den finske samferdselsministeren, Anna Berner, at framtida ligger i nord. Hun ser for seg at jernbanen kan bedre økonomisk utvikling og skape et bredere næringsliv i Nord-Finland. (Klassekampen 23. januar 2018.)

Det er å håpe at våre naboer i øst kan være øyeåpnere for våre egne myndigheter og  næringslivsaktører slik at de fronter Nord-Norgebanen (NNB) som ei positiv kraft for heile landet og for våre naboland. Det må poengteres at NNB kan bedre økonomisk utvikling og  skape et mer mangfoldig næringsliv i vår ressursrike landsdel. Men istedenfor å si: “Vi kan ikke helt nøyaktig se effektene av NNB før den er i drift. NOE vil skje,  og det kan bli stort,” så har både vår statsminister og samferdselsminister heller nørt opp under gamle myter: – for lite folk – for dyrt – altfor lange avstander for jernbane der oppe. (Erna Solberg: 28. november og 19. desember 2016 og 15. august 2017 i Nordlys. Ketil Solvik-Olsen: 2. juli 2014 i Nordlys og 10. august 2015 i Nordlys og iTromsø.) Gjennom mange tiår har slike myter  skapt ei slags kollektiv sjølvdiskriminering her nord.

Da Ketil Solvik-Olsen 11. mai 2015 poengterte i Dagsnytt 18 at hans ambisjon er at Norge skal bli det beste jernbanelandet i Europa, må det kunne kalles tidenes dobbeltkommunikasjon – så sant han mente å inkludere Nord-Norge i  kongeriket.

Rett nok ligger disse eksemplene et par år tilbake i tid. Og etter påtrykk fra flere hold ga Solbergregjeringa, som kjent, Jernbanedirektoratet ei bestilling  om å utrede en ny jernbanetrasè mellom Fauske og Tromsø – et arbeid som  nå pågår, og  som  skal ferdigstilles for høring innen 15. mai 2019. Iflg. framdriftsplanen  for i vår skal  utredingsarbeid og medvirkingsprosesser planlegges, og referansegrupper etableres og inkluderes. Eksisterende materiale skal kartlegges og konsulentbistand kjøpes inn. Det er tillitsvekkende og betryggende at Jernbanedirektoratets arbeid er åpent  for både innsyn og  innspill. Denne sjansen til medvirking må både nordnorsk næringsliv, partier i alle valører og øvrige interessegrupper gripe for å sikre at rette premisser blir brukt – denne gangen!

13. mars 2018 presenterte Sør-Varanger Avis en smilende Solvik-Olsen og en storfornøyd regionveidirektør Torbjørn Naimak ilag med den finske samferdselsministeren. De applauderer for at hun nettopp har mottatt ei anbefaling fra det finske trafikkverket om å utrede en  jernbanetrasè mellom  Rovaniemi og Kirkenes. Solvik-Olsen forsikrer at Norge ønsker å bidra i arbeidsgruppa. På norsk side kan det bli snakk om å stille med 8,5 milliarder. Kirkenes jubler – med rette.

Denne begivenheten skal ikke bli en avledningsmanøver som vil sette Nord-Norgebanen – vår nasjonale hovedpulsåre – i skyggen. Den vil tvert imot rette lyskasteren på nordområdenes betydning. 8,5 milliarder – pytt, pytt! Beløpet er ikke stort større enn det som blei brukt på nye Holmestrand jernbanestasjon.

Et rakrygga og samla krav om forlenging av Nord-Norgebanen legger dødt det usaklige og arrogante motsvaret  SKRIK FRA NORD, når handlingsviljen i mulighetenes landsdel skal realiseres. Kollektiv sjølvdiskriminering kan lett erstattes med kollektiv optimisme. Valget er vårt. I 2018 er mytenes tidsalder så definitivt forbi.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse