Annonse
Fylkestinget i Troms sa som ventet ja til fylkessammenslåing med Finnmark. Saken avgjort med 31 mot 6 stemmer. MDG, SV og Rødt stemte imot. Foto: Tone Angell Jensen

Kom opp med noe nytt, Mæland!

Det er regjeringen som sitter med kortene i denne saken og kan bringe den videre – på konstruktivt vis.

Fylkestinget i Troms gjorde som forventet, og stemte ja til fylkessammenslåing med Finnmark. Etter et par timers debatt, som svingte fra det som må kunne beskrives som lett patosfylte dommedagsprofetier til appeller om å være konstruktive og se framover, ble saken avgjort med 31 mot 6 stemmer. MDG, SV og Rødt stemte imot.

Selv Senterpartiet var for, men ville ha med et forslag om at regjeringen må gå tilbake til Stortinget og få vedtaket om sammenslåing revurdert. Forslaget falt, mot Sps stemmer.

Vi har tidligere her på lederplass tatt til orde for en mulig revurdering av stortingsvedtaket fordi debatten om denne sammenslåingen tidvis har vært ødeleggende og skapt store sår her nord. Nå er det så langt ingen ting som tyder på at saken tas tilbake til Stortinget, selv om fylkestinget i Finnmark kommer til å si nei til sammenslåingen, og be om folkeavstemning.

Kommunalminister Monica Mæland har tidligere sagt nei til folkeavstemning, og dersom regjeringen ikke vil bringe saken tilbake til Stortinget, bør kommunalministeren stå på sitt nei. En folkeavstemning betyr uthaling av tid, og et sammenslått Troms og Finnmark har ikke mer tid å miste. Vi ligger allerede et helt år etter andre fylker i prosessen, og behovet for å komme over i en ny fase er stort.

Ingen er tjent med «catalanske tilstander» og en videre ondartet debatt i nord. Vi har etter hvert inngående kjennskap til hverandres standpunkter i denne saken, så om regjeringen fortsatt står på Stortingets vedtak, må den sørge for å effektuere det.

Samtidig ville det være et særdeles klokt trekk om regjeringen nå kommer opp med konstruktive innspill om nye oppgaver og arbeidsplasser til storfylket, framfor kun å repetere at partene må finne veien ut av konflikten selv. Det er grunn til å minne om at regionaliseringen er Høyres og regjeringens politiske prosjekt, og langt fra noe folkekrav fra nord.

Det er regjeringen som sitter med kortene i denne saken og kan bringe den videre – på konstruktivt vis. Usikkerheten og atmosfæren vi lever i nå kan ikke fortsette.

 

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse