Annonse
I november skal vi arrangere Tromsø Arctic Pride og vi skal marsjere i tusentall gjennom Tromsøs gater for å feire at Tromsø er en by som setter pris på mangfoldet. Da vil vi vite at politiet med politimester Ole B. Sæverud og kommunens ledelse med ordfører Kristin Røymo tar klar avstand fra nynazistene, skriver artikkelforfatteren. Bildet er fra Tromsøs første Pride-parade som fant sted i 2015.

Kom på banen!

Det som skjer i Sør-Norge i dag har skremmende klare paralleller med det som skjedde overalt i Europa på slutten av 1920-tallet og gjennom 1930-tallet.

Vi vil ha sikkerhet om at nynazistene er uønsket i Tromsøs gater og at vi kan gå i parade i Tromsø 11. november i trygghet.

Denne helgen marsjerte nynazister i Kristiansand i en ulovlig demonstrasjon. Hovedbudskapet var at de vil ”homolobbyen” til livs. De vil skape en nordisk republikk hvor alle svartinger er sparket ut av landet og hvor alle som viker fra den heteronormative, hvite og ariske norm er uønsket.

Nylig bestemte politiet i Fredrikstad først at den nynazistiske gruppen Den nordiske motstandsbevegelsen skulle få marsjere gjennom plankebyens sentrum. Men da godt over 10.000 fredelige motdemonstranter meldte sin ankomst, fant politiet i Raymond-land ut at det ikke skulle bli noe av demonstrasjonen. Politiet i Østfold fryktet at motdemonstrantene ville utgjøre en voldstrussel og ga både nazistene og antirasistene nei til å ytre sin mening.

Nazistene er ikke tapt bak en vogn. Dermed reiste de til Kristiansand i stedet og hadde en ulovlig demonstrasjon mot ”homolobbyen” der i stedet. Dette er folk som vil både skeive folk og jøder til livs og som tidligere har tatt liv i Finland under demonstrasjoner for å vise at de mener alvor med sitt hat. Politiet i Kristiansand svarte på nazistenes ulovligheter med å beskytte dem med et stort kobbel av uniformert politi mens de marsjerte taktfast gjennom byen med hatfulle kamprop. En enslig og ubevæpnet motdemonstrant ble derimot arrestert, pålagt håndjern og ført bort. Han – alene – utgjorde en fare for nazistene, skal vi tolke politiet i Kristiansand rett.

Det som skjer i Sør-Norge i dag har skremmende klare paralleller med det som skjedde overalt i Europa på slutten av 1920-tallet og gjennom 1930-tallet. Adolf Hitlers propagandaapparat virket sterkt den gangen. Det er sterke krefter i gang i dag også. 9. april 1940 svarte norske motstandsfolk med å senke Blücher. I dag svarer politiet i Kristiansand med å beskytte nazistene mot en enslig, fredelig motdemonstrant.  

I sommer har det vært arrangert pride-festivaler over hele Norge for å feire mangfoldet og for å kjempe mot hatet. I november skal vi arrangere Tromsø Arctic Pride og vi skal marsjere i tusentall gjennom Tromsøs gater for å feire at Tromsø er en by som setter pris på mangfoldet. Da vil vi vite at politiet med politimester Ole B. Sæverud og kommunens ledelse med ordfører Kristin Røymo tar klar avstand fra nynazistene. Vi har ingen tvil om at så er tilfelle, men vi trenger å få det bekreftet. Vi vil ha sikkerhet om at nynazistene er uønsket i Tromsøs gater og at vi kan gå i parade i Tromsø 11. november i trygghet.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse