Annonse
AVVIKLINGSSTYRE Bjørn Inge Mo (Ap), Kirsti Bergstø (SV) og Ivar B. Prestbakmo (Sp) danner rødgrønt styre i Troms og Finnmark. De har lovet velgerne å oppheve sammenslåingen. Foto: Torgrim Rath Olsen/Helle Østvik

Et råflott avviklingsstyre

Avviklingsstyret for Troms og Finnmark planlegger å belønne seg selv med godt betalte heltidsjobber.

Den siste tiden har administrasjonen i Finnmark brukt skattebetalernes penger på å utarbeide en omfangsrik og detaljert internasjonal strategi for Finnmark.  I tillegg har man nylig vedtatt en stor reiselivsstrategi for Finnmark fylkeskommune for perioden 2019 til 2023. Problemet er bare at fylket oppløses ved årsskiftet. Begge disse strategiene får med andre ord en virkningstid på to måneder. Hvilke tanker skattebetalerne gjør seg om denne type parallell virkelighet, er sannelig ikke godt å vite.

I Troms fylkesting tirsdag kunne ungdommer fra Troms fortelle at de har fått «ekle meldinger» fra Finnmark når de har forsøkt å få til sammenslåing med ungdomsrådet i Finnmark. Henvendelser fra ungdommene i Troms har ikke blitt besvart, eller blitt avvist. Kulturen fra de voksne politikerne og fylkeskommunalt ansatte blir altså reprodusert av en ny generasjon. Det burde ikke overraske noen, etter at aksjonister i lang tid har produsert fiendebilder og hatprat.

Samtidig melder NRK at de ansatte i Finnmark fylkeskommune synes tempoet i sammenslåingen går for fort. Til tross for at det siden juni 2017 har vært klart at det fra 1. januar 2020 ikke lengre finnes noe som heter Finnmark fylkeskommune. At man har kommet alt for sent i gang med jobben, som er å følge opp Stortingets vedtak, har man jo bare seg selv å takke for. Er det noen som på alvor kan mene at det er troverdig å sutre over at det går for fort, to og et halvt år etter Stortingets vedtak?

Ap, SV og Senterpartiet som har dannet flertall i nye Troms og Finnmark fylkeskommune, har lovet velgerne å fungere som avviklingsstyre. For å stå på bremsen de neste årene, varsler partiene at de trenger parlamentarisme. Dersom man legger divisjonsmodellen til grunn, er det rimelig å anta at det vil bli fem fylkesråder, som trolig vil få millionlønninger. Så vil det i tillegg påløpe kostnader til ordfører og varaordfører, rådgivere og gruppeledere. Og vipps, så kan Troms og Finnmark, storfylket uten en fremtid, ende opp med et dusin heltidspolitikere. 

Man planlegger altså å belønne seg selv rikelig, for å fungere som forretningsministerium for reversering. Kan man bevilge seg selv godt gasjerte stillinger for å ikke gjennomføre Stortingets vedtak? Det burde man ikke gjøre. Alt annet enn den absolutt billigste formen for formannskapsmodell vil fremstå som misbruk av skattebetalernes penger.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse