Annonse

Svakt av Erna i spørretimen

Hvorfor setter statsministeren nasjonal antiterror opp mot beredskap i nord?

Regjeringen hennes ser mer og mer ut som et prosjekt som ligger i konstant konflikt med distriktene.

I Stortingets spørretime onsdag fikk statsminister Erna Solberg en rekke spørsmål om beredskap i nord. Svarene var ikke imponerende, noen av dem på grensen til det komiske.

Statsministeren sa at kjernen i flyttingen av Forsvarets Bell-helikoptre fra Bardufoss til Rygge handler om anti-terror. Hun pekte blant annet på at den største trusselen mot cruiseskip ikke nødvendigvis er motorhavari, men det som kan påføres i form av terrorhandlinger.

Det kan kanskje være riktig, men det styrker jo ikke begrunnelsen for å flytte helikopter-kapaistet ut av landsdelen. Det virker som om argumentasjonen for å flytte helikoptrene til Rygge i Østfold stadig tynnes ut.

Og Senterpartiets Marit Arnstad har rett i sin observasjon, når hun påpekte at statsministeren faktisk setter antiterror opp mot beredskap i nord. Og at Erna Solberg ikke lytter til fagfolk eller kunnskapsmiljøer som advarer sterkt mot svekket beredskap i Nord-Norge.

Det gjelder Hovedredningssentralen Nord-Norge, Politiet, Universitetssykehuset Nord-Norge. Til og med hennes tidligere regjeringskollega, fylkesmann Elisabeth Aspaker i Troms og Finnmark, er nå tydelig på at situasjonen er uforsvarlig. Hun er øverste beredskapsansvarlig i Norges største fylke. 

Og etter flere spørsmål fra Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre og Cecilie Myrseth, måtte statsministeren til slutt innrømme at det er behov for en ny base for redningshelikoptre i Troms.

Dersom statsministeren allerede har konkludert slik, er det umulig å forstå hvorfor hun stadig vender tilbake til at dette må «utredes og vurderes» videre. Hun snakker også om at en beredskap ikke bare handler om statlig beredskap, men også om andre ressurser.

Da må vi må minne Statsministeren om at hun er øverste ansvarlig for landets beredskap. Og her kan hun ikke skyve private aktører foran seg, befolkningens sikkerhet er det fellesskapet som skal løse. At hun og regjeringen later til å akseptere store forskjeller avhengig av postadresser, er dypt skuffende.

Dessuten viser beredskaps-diskusjonen en av Erna Solberg største svakheter. Regjeringen hennes ser mer og mer ut som et prosjekt som ligger i konstant konflikt med distriktene. Saken om beredskap i nord forsterker dette inntrykket.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse