Annonse
I kommentarfelt og nå på lederplass i Nordlys har Joiakakakene nikkedukker som ser ut til å ville forsvare Norturas rett til å tjene seg rike på rasisme til graven. Hva er det egentlig dere holde på med? skriver Ella Marie Hætta Isaksen. (Foto: Jan-Erik Østlie)

Jeg kommer aldri til å roe meg ned

Jeg skulle likt å se dere i redaksjonen si «ta det rolig» direkte til min venninne i Vadsø som vokste opp med å høre «du gir meg joikabolle-vibes» da hun tok på seg tradisjonelle samiske votter.

Jeg har aldri lest en kommentar mer proppfull av hersketeknikker enn Nordlys sin leder om Joika-debatten. Det er ingenting som får meg til fyre meg mer opp, enn når jeg blir forsøkt tiet. Som en motreaksjon til statens hundreårs lange forsøk på å tie samene, har den yngre generasjonen samer lært å si i fra. Skal Nordlys virkelig gå i mot vår rett til å definere vårt eget folk, og dermed stille seg på helt feil side av historien?

Av redaksjonen i Nordlys blir vi beordret til å «senke skuldrene» og «ta det rolig». Våre forsøk på å fjerne stereotyper av vårt eget folk blir stemplet som «bortkastet energi». Jeg vet ikke hvem dere tror dere er i redaksjonen Nordlys, men noen allmektig Gud er dere ikke. Og dere har ingen rett til å forsøke å tie samiske talspersoner. Tvert i mot er vel deres jobb som medieaktør å løfte frem engasjerte stemmer.

Jeg skulle likt å se dere i redaksjonen si «ta det rolig» direkte til min venninne i Vadsø som vokste opp med å høre «du gir meg joikabolle-vibes» da hun tok på seg tradisjonelle samiske votter. Eller «bare senk skuldrene» til 19-åringen som flyttet til Trondheim for å studere, men ble etterlignet for den samiske aksenten sin med «jatta jatta Joikaboller» hver helg. Hvordan kan dere bagatellisere denne latterliggjøringen som unge samer vokser opp med?

Jeg synes det er svært interessant at Nordlys setter seg selv over Sametinget, det øverste folkevalgte samiske organet, ved å be Sametinget om å «velge seg bedre kampasaker enn dette». Ved å påstå at Sametinget ikke er i stand til å sette sin egen dagsorden, stiller dere spørsmålstegn ved troverdigheten og legitimiteten til Sametinget som et demokratisk organ. Om ikke det er skadelig for det samiske samfunnet, så vet ikke jeg.

Jeg kan forstå at en boks Joikakaker kan virke trivielt og lite i forhold til de store arealkonfliktene og andre kampene det samiske samfunnet står ovenfor. Men om det er så lite og trivielt, så bør det vel ikke være noen sak å endre det? Det finnes i grunn en veldig enkel løsning. Problemet her er at Nortura bare kan gjemme seg bak nikkedukkene sine. I kommentarfelt og nå på lederplass i Nordlys har Joiakakakene nikkedukker som ser ut til å ville forsvare Norturas rett til å tjene seg rike på rasisme til graven. Hva er det egentlig dere holde på med? Vi har et større mål med vår kamp - å fjerne samiske stereotyper, mens dere ene og alene ser ut til å brenne for Joikakaker? Kanskje det heller er dere som skulle valgt dere viktigere saker fremover.

Ikke tro ett eneste sekund at det samiske samfunnet har sluppet de større sakene. Sametinget, samiske organisasjoner og aktivister har rekordmange kampsaker å sjonglere, og vi jobber med disse hver dag. Og nei, i det store bildet er ikke Joikakakene ubetydelige. Det samiske samfunnet holder på med en skikkelig storvask. Vi rydder opp etter flere års fornorskningspolitikk, og i en slik oppvask skal vi ikke tillate spøkelser fra 60-tallet å få leve videre. Joikakakene finnes i butikkhyllene over hele landet, og jeg kommer aldri til å tillate at også mine fremtidige barn skal måtte spørre meg: «Hvorfor finnes disse fortsatt?».

På lederplass har Nordlys prestert å anklage et helt folk for å søke offerroller, være hårsåre, fornærmede, krenkede og uten evne til å prioritere egne kampsaker. Jeg lar meg ikke definere av noe av dette. Jeg er ikke krenket, jeg er fly forbanna. Og jo mer dere forsøker å lugge meg, jo høyere og sterkere blir jeg. Den samiske smerten har blitt til et samisk sinne, og med det sinnet utretter vi store ting. Vi endrer utdaterte holdninger hver dag. Så da kan dere i Nordlys få velge hvilket lag dere vil være på, hvilken side av historien dere vil stå på. Med deres gammeldagse og utslitte holdninger tror jeg ikke dere holder ut debatten mye lengre, mens jeg er utrettelig. Jeg kommer aldri til å roe meg ned, i alle fall ikke når dere ber meg om det.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse