Annonse
HOPPER I DET: Petter Kvalsviks selskap vil lage zipline fra Fjellheisen til Tromsdalen. Her fotografert ved den påtenkte øvre stasjonen. Foto: Torkil Emberland

Kommunal romantikk

Tromsøselskapet «Strikkhopp og Sånt AS» ønsker å etablere en zipline fra Fjellheisen-platået til Tromsdalen.  En zipline er en kabel som er festet mellom to punkter. Reiselivet ønsker tiltaket velkommen.

Men den påtenkte turistattraksjonen har møtt motbør, fordi den nedre stasjonen vil bli lokalisert i et regulert friluftsområde ved lysløypa, og vil kreve samtykke både fra kommunen og Miljødirektoratet.

Saksfremlegget Tromsø-politikerne får til behandling onsdag er preget av en gjennomgående negativ grunntone fra kommunen, der fagenheten for Park og Friluft frarår etableringen.

Det er noe forutsigbart over det hele. Argumentene mot er støy, privatisering av fellesarealer og inngrep i uberørt natur. Avdeling for Park og Friluft i kommunen mener det er «viktig å ta vare på verdien som ligger i fraværet av menneskeskapt lyd.»  Det er fullt mulig å lese saksfremlegget som en innføring i kommunal naturromantikk. Gjennom stillhet og naturens evige fred, uten menneskelig aktivitet som forstyrrer idyllen, skal samfunnet i Tromsø bygges.

Saken fremmes til politisk behandling med åpen innstilling. Uavhengig av utfallet er saken interessant, fordi den kaster lys over et velkjent mønster fra administrasjonen i Tromsø kommune.

Her har det utviklet seg et syndrom med sterk angst for å prøve noe nytt. De få gründerne som fremdeles holder ut i byen skal i alle fall ikke få noe gratis. Ringvirkninger for næringslivet? Arbeidsplasser? Nei, slike bagateller bryr ikke kommunens byråkrater seg med. Det er faktisk ikke en del av vurderingene overhodet.

Dette smale perspektivet har opp gjennom årene spredt seg som en byråkratisk farsott i Tromsø kommune. Entrepenørskap og ny næringsaktivitet opplever å bli trenert så lenge som mulig. Unntaket her er naturligvis de som vil bygge igjen strandsonen og siktlinjer med leiligheter. Der virker det meste å være tillatt.

Det er grunn til å spørre om Tromsø kommune står i fare for å avskilte seg selv som tilrettelegger for næringsutøvelse for reiselivet.

Kulturen sitter i veggene. Byråkratene har stor makt, og nøler sjelden med å bruke den. Vi håper politikerne ser det store bildet når denne og lignende saker skal behandles.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse