Annonse
Krigshelten Markus Rotvold (innfelt) drev denne kiosken nord i Storgata i Tromsø fra 1947 til 1980. Nå vil kommunen rive kiosken som etter manges mening er et verneverdig kulturminne. Markus Rotvold døde i 2012. Foto: Inger Præsteng Thuen / privat

Kommunal vandalisme

Hva er det med Tromsø? Må vi rive alt som er vakkert eller har en historie, må vi la det forfalle eller jevne det med jorden?

Ikke før vi har hatt en ny runde om den tragiske vanskjøtselen av den unike Alfheim svømmehall, så dukker en tilsvarende sak opp, dog i mindre målestokk. Men den er en trist temperaturmåler når det gjelder denne byens evne og vilje til å ta vare på vår nære historie. Og for å si det litt høystemt, Tromsøs sjel.

Denne gang dreier det seg om en liten rød kiosk, som står utenfor gamle Mack Bryggeri, rett over gata fra Ølhallen. Rotvold-kiosken er arkitekt-tegnet, opprinnelig fra 1923, men ombygget like etter 2.verdenskrig og et eksempel på såkalt etterkrigsfunkis.

Hvem var så eieren Markus Rotvold? Han var en krigshelt og motstandsmann som hjalp jøder i Tromsø å flykte fra nazistene. Rotvold var ikke bare en ruvende humanist som utviste personlig stort mot i Europas mørkeste tid, han var også et vandrende byleksikon i Tromsø. Å gå løs på det lille bygget som på folkemunne bærer hans navn, er slett ingen god måte å hedre ham på.

Med kjølig byråkrati-språk forteller kommunens toppsjefer at det lille kulturminnet står i veien for utvidelsen av Storgata. Der kiosken står, skal det bli nytt og flott kollektivfelt, og fortau med gatevarme.  Snart kommer gravemaskinene og tar kiosken, hvis kommunen får det som de vil. Formelt har kommunen sikkert sitt på det tørre, ettersom bygget står på en festet tomt.

Kiosken har ikke vært i bruk på noen år. Men dagens eiere mener det er mulig å utnytte bygget til kulturelle formål. Nå har JK Arkitektkontor lagt frem spennende tegninger, som viser at det er fullt mulig å tenke seg nye anvendelsesområder.

Det kan for eksempel være direkte knyttet til Rotvolds navn. Kunskafe er et alternativ, ettersom det faktisk er byens eneste kiosk med full kjeller. En annen mulighet er et minnested som dokumenterer Tromsø og Nord-Norges jødiske historie og tilintetgjørelsen de ble ofre for, i Hitlers utryddelsesleire.

Det er en kjent sak at Rotvold satte det jødiske folk høyt, og respekten var gjensidig. I 2009 ble han hedret av Israel under en sterk seremoni med Holocoust-ofre til stede, en anerkjennelse Rotvold delte med 22.000 andre ikke-jøder verden over, som hjalp jødiske familier i Europa under 2.verdenskrig.

Vi oppfordrer ordfører Kristin Røymo til å gripe inn og finne en løsning for å forhindre vandalismen.  Det får være grenser for historieløshet.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse