Annonse
ALFHEIM SVØMMEHALL: Mange tromsøværinger har et sterkt og spesielt forhold til svømmehallen på Alfheim. Den monumentale bygningen er blitt et landemerke der den kneiser oppe på øya. Foto: Yngve Olsen

Kommunale bygg til glede eller besvær?

Hva skal skje med bygninger som kommunen eier, som Alfheim svømmehall, Kunstforeninga og Kysten?

Nå er jo det meste som smaker av kunst og kultur lidelsesfullt for Tromsø Frp.

Debatten om kjente, verneverdige bygg i Tromsø blir ganske sikkert et tema i den kommende valgkampen. Hva skal skje med bygninger som kommunen eier, som Alfheim svømmehall, Kunstforeninga og Kysten?

Diskusjonen om svømmebassenget på Alfheim har pågått lenge, også før byggingen av det nye badelandet ble vedtatt. Dessverre for svømmehallen ble det slik at mens debatten om bruk, vern og kostnader var i full gang, gikk deler av det ærverdige bygget mer eller mindre i oppløsning. Og dess lenger man venter med vedlikeholdet, dess dyrere blir det, som kjent.

Nå har fylkeskonservatoren startet arbeidet med å få svømmehallen fredet. Hun sier også at det er svært ønskelig at bygget består som svømmehall. Sammen med Ishavskatedralen og det tidligere fylkesbygget (nå NAV-bygget), er Alfheim svømmehall en av tre markante bygninger i byen, signert arkitekt Jan Hovig. Han var en av arkitektene som etter krigen tok fatt på store oppgaver i Nord-Norge. Dette var nyskapende og dristig arkitektur som det selvsagt er viktig å ta vare på.

Mange tromsøværinger har et sterkt og spesielt forhold til svømmehallen på Alfheim. Den monumentale bygningen er blitt et landemerke der den kneiser oppe på øya. Bygningen må bestå slik den ligger der i dag, men kostnader ved å bevare den som svømmehall blir en nøtt for det påtroppende kommunestyret. Renoveringsbehovet er anslått til 86 millioner. Det er ikke småpenger.

Kommunen har også overtatt bygningene til kunstforeningen. Diskusjonen dreier seg nå om hvorvidt de to bygningene bør selges, eller om kommunen skal beholde, i alle fall ett av dem. Behovet for oppgradering og vedlikehold er anslått til om lag 20 millioner.

Da overtakelsen var et faktum, uttalte Bjørn-Gunnar Jørgensen (Frp) at det var en «sorgens dag». Nå er jo det meste som smaker av kunst og kultur lidelsesfullt for Tromsø Frp. Vi mener det var riktig av kommunen å overta, samtidig som det er nødvendig med en bred diskusjon om bygningenes framtid.

Noen har tatt til orde for å bruke Kunstforeningen som representasjonsbolig for kommunen. Det kan være en god idé, forutsatt at huset kan gi inntekter når kommunen selv ikke har behov for det. Universitetet har sagt seg interessert i å kjøpe bygget. Det kan også være en løsning.

Arbeiderpartiets ordførerkandidat, Gunnar Wilhelmsen, sier han vil verne om en rekke kjente bygg i byen, og legge planer for hvordan. Det blir spennende å se om det kommer nye tanker inn i debatten. Fortsetter den etter samme akse som hittil, med Frp og SV/Rødt som ytterpunkter, kan det bli utmattende, både for bygningene og for byens befolkning.

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse