Jarle Aarbakke og Jonas Gahr Støre

Kommunene må ta lederskap i nordområdene

Nordområdene har øket tverrpolitisk nasjonal og internasjonal oppmerksomhet.

Den rødgrønne regjeringen satte Norge i førersetet og Nord-Norge på kartet som en helt sentral aktør i koblingen mellom innenriks- og utenrikspolitikk.

12 år etter Orheimutvalget kan vi slå fast: Nordområdene har øket tverrpolitisk nasjonal og internasjonal oppmerksomhet. Den rødgrønne regjeringen satte Norge i førersetet og Nord-Norge på kartet som en helt sentral aktør i koblingen mellom innenriks- og utenrikspolitikk.

Vi fikk to nordomårdeutvalg med bred nasjonal og nordnorsk representasjon og ledelse, bred forankring i fylkespolitikk og blant samiske institusjoner. Sammen med tett oppfølging av 14 departementer ga dette en sterk forankring. Lederskap med tett oppfølging fra utenriksministeren var avgjørende.

Resultatene er slående. Vi fikk oppbygging av miljø i Nord-Norge og etablering av nasjonale institusjoner med hovedsete i nord som Framsenteret, Barents Watch, Nordområdesenteret, Center for High North Logistics og et permanent sekretariat for Arktisk råd. Vi fikk Nasjonal plan for marin bioprospektering, teknologi og  MH-2 bygg, isgående forskningsfartøy, Barents Bio Center og Arcex.

I nesten to år har den blå-blå regjeringen kamuflert en avventende passiv holdning med  avvæpnende retorikk om videreføringen av nordområdepolitikken, som var i full bloms da de arvet den.  Mye av det som skjer nå er en uttelling over tid av det vi startet. Men det alvorlige er at ingen nye overordnende grep er kommet til.

Jeg veldig glad for at Arbeiderpartiets Landsmøte 2015 vedtok en klar og fremtidsrettet satsing på nordområdene. Med Jonas Gahr Støre som statsminister er vi fra 2017 sikret en regjering med en skriv vilje i nord. Arbeiderpartiet og Støre har levert på nordområdepolitikk. Blant annet med løsning for delelinjen og visumfri grenseovergang ved den norskrussiske grensa som synlige resultater.

I mellomtiden vil vi måtte leve med en regjering som i handling er passiv.

Det er i denne situasjonen at vi fra Arbeiderpartiet som vil lede nordnorske kommuner, må ta føringen i nordområdepolitikken med god støtte fra partiet sentralt. Vi må gjøre det som regjeringen ikke gjør. Vi må legge til rette for vekst i verdiskapning, og vi må trygge offentlige tjenester til innbyggerne. Vi må stå sammen om krav til regjeringen og vi må ikke la være å snu noen stein nasjonalt og internasjonalt for å bygge ut nordområdene.

Og vi må aldri hvile i arbeidet med å bygge ned motsetninger som er skapt internt i Nord-Norge. Det påhviler oss som stiller til valg i Bodø, Tromsø og Alta et særlig ansvar for dette.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse